Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη, λόγω Γαλλίας

Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη, λόγω Γαλλίας

Κίνδυνο έκρηξης στα spreads των γαλλικών ομολόγων βλέπει η Allianz

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Οι ξένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει γαλλικά ομόλογα φοβούνται ότι η πολιτική αναταραχή στη χώρα θα προκαλέσει μια επανάληψη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, διαπιστώνει η Allianz Global Investors. Εάν οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές ότι τα οικονομικά της χώρας είναι σε τάξη, η Γαλλία κινδυνεύει με νέα έκρηξη στα spreads των ομολόγων, προειδοποιεί ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας.

Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στα γαλλικά ομόλογα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες, επισημαίνει μιλώντας στο Bloomberg ο Γκρέγκορ Χερτ, του οποίου το τμήμα στην Allianz Global Investors έχει 156 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

«Οποιαδήποτε υπενθύμιση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους αποτελεί σήμα κινδύνου για πολλούς διεθνείς επενδυτές», είπε.

Ο φόβος ότι μια νίκη της Δεξιάς ή της Αριστεράς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας θα επιδείνωνε τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της χώρας έχει τρομάξει τις αγορές και έχει προκαλέσει selloff στα γαλλικά ομόλογα. Το spread των γαλλικών ομολόγων, δηλαδή η διαφορά της απόδοσής τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, έφθασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ευρωζώνη βρισκόταν στα βάθη της τελευταίας κρίσης χρέους.

Ο Χερτ της Allianz βρισκόταν στην Ασία όταν ο Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν σόκαρε τις αγορές ανακοινώνοντας τις πρόωρες εκλογές και είδε από πρώτο χέρι την αντίδραση των πελατών του.

«Χρειαζόμαστε κάποια δράση από τη γαλλική κυβέρνηση, κάποια σταθεροποίηση, ώστε αυτοί οι μεγάλοι επενδυτές να καθησυχαστούν», είπε.

Το 2023 οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 50% της γαλλικής αγοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώνεται περίπου στο 30% στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Με τον πρώτο γύρο των εκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Χερτ επενδύει στο δολάριο έναντι του ευρώ, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, στρέφεται στον χρυσό, που λειτουργεί σαν ασπίδα έναντι των γεωπολιτικών αναταράξεων.

Σε αντίθεση με τις γαλλικές εκλογές, ο Χερτ λέει ότι οι εκλογές της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στις αγορές, με δεδομένο ότι το Εργατικό Κόμμα αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει την εξουσία. Γι’ αυτό και η Allianz προτιμά τις βρετανικές μετοχές, ενώ θεωρεί ότι οι Εργατικοί θα δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε. εάν νικήσουν. Η Allianz συνεχίζει να κατέχει long θέσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT