Nvidia: Έχασε σε λίγες ημέρες 430 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

Nvidia: Έχασε σε λίγες ημέρες 430 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

Πλέον έχει διολισθήσει στην τρίτη θέση των πιο πολύτιμων εισηγμένων εταιρειών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η Nvidia απώλεσε το στέμμα της πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο, αφού η μετοχή της διολίσθησε σχεδόν κατά 13% την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ –οι μετοχές της οποίας είχαν 9πλασιαστεί από τo τέλoς του 2022– ξεπέρασε τη Microsoft καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε τα 3,34 τρισ. δολάρια στις 18 Ιουνίου, έκτοτε όμως έχασε σχεδόν 430 δισ. δολάρια. Με αξία 2,91 τρισ. δολαρίων πλέον, η Nvidia έχει διολισθήσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Microsoft και την Apple, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση 3,33 τρισ. δολαρίων και 3,19 τρισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας ημιαγωγών με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας υποχώρησαν κατά 6,7% τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης, σε μια ένδειξη ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η εταιρεία στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «πάγωσε» μετά το ξέφρενο ράλι. Η μετοχή της Nvidia σημείωσε πτώση, έπειτα από άνοδο σχεδόν 139% τον περασμένο χρόνο.

«Ενώ πιστεύουμε στην τεχνητή νοημοσύνη, υπήρξαν σημάδια υπερκορεσμού στην αγορά των ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα», έκανε μία αρχική αποτίμηση ο Τζιμ Ρέιντ, αναλυτής στην Deutsche Bank. Τα τσιπ της Nvidia τροφοδοτούν συστήματα AI, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής AI, της τεχνολογίας πίσω από το ChatGPT της OpenAI που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και κάθε λογής περιεχόμενο. «Αυτό που βλέπουμε με τη Nvidia είναι τυπική αστάθεια, η οποία αναμένεται όταν μια μετοχή αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο η δική της», δήλωσε στο CNN ο Γιόχεν Σταντζλ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα συναλλαγών CMC Markets. «Εχουν συνεκτιμηθεί πολλές καλές ειδήσεις. Τώρα οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποκομίζουν κέρδη και φαίνεται να προτιμούν την πώληση μετοχών με την καλύτερη απόδοση από το έτος μέχρι σήμερα».

Με αξία 2,91 τρισ. δολ. βρίσκεται πίσω από τη Microsoft και την Apple, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση 3,33 τρισ. και 3,19 τρισ. δολ. αντίστοιχα.

Η φρενίτιδα γύρω από τη δυνατότητα της ΑΙ να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε –και να έχει μεγάλες αποδόσεις για τους επενδυτές– οδήγησε μεγάλο μέρος των αποδόσεων του χρηματιστηρίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η Nvidia είναι μέλος των αποκαλούμενων «Magnificent Seven», των 7 κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, των οποίων οι μετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ πέρυσι το ευρύτερο ράλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο δείκτης S&P 500 σκαρφάλωσε κατά 24,2% το 2023, σε σύγκριση με τη μέση άνοδο 111% που απέδωσαν οι μετοχές των «Magnificent Seven».

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,3% τη Δευτέρα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,2%. Ο Ντέρεν Νέιθαν, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην επενδυτική πλατφόρμα Hargreaves Lansdown, δεν ανησυχεί πολύ για τη μετάδοση της κρίσης στην αγορά. «Αν και η Nvidia φτερνίστηκε η ευρύτερη αγορά δεν κρύωσε, με ένα μείγμα λιγότερο ακραίων κινήσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις για τις υπόλοιπες Magnificent Seven», σχολίασε. «Εν τω μεταξύ, σε άλλους τομείς, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν κέρδη (τη Δευτέρα) στην ενέργεια, τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, σε μία ψήφο εμπιστοσύνη από τους επενδυτές για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας».

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται κυρίως στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος αποτελεί το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT