ΚΕΠΕ: Στο 1,9% κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024

ΚΕΠΕ: Στο 1,9% κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024

Η επίτευξη πλεονασμάτων είναι αναγκαία λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Χαμηλότερες, λιγότερο ή περισσότερο, από τις κυβερνητικές είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που διατυπώνουν οι διάφοροι φορείς και τράπεζες. Χθες, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανακοίνωσε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) τον τοποθέτησε στο 2,3% και η Τράπεζα της Ελλάδος στο 2,2%, ενώ η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τον Απρίλιο, εκτιμούσε ανάπτυξη 2,5%.

Οι προβλέψεις είναι, ασφαλώς, σε όλες τις περιπτώσεις πιο ευνοϊκές από τις αντίστοιχες της Ε.Ε. Οπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, «η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια ομαλή προοπτική ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον προβλεπόμενο ευρωπαϊκό μέσο όρο». Η προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Η αναθεώρηση, όπως αναφέρεται, οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΕΠ στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από τις προβλέψεις, χωρίς, όμως, να παρατηρούνται σημαντικές ανατροπές στη γενική πορεία της οικονομίας.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας λόγω γεωπολιτικών κινδύνων αλλά και προκλήσεων σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, εξηγεί, θα είναι σταδιακή και επομένως οι πιέσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχιστούν.

Το ΕΔΣ, εξάλλου, σημειώνει ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. για το 2023 και αναμένεται συνέχιση της ανάπτυξης και για το 2024». Σημειώνει, ωστόσο, σε σχέση με το ΑΕΠ ότι «ένα σύνολο μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων θέτουν σε κίνδυνο την επιβεβαίωση της πρόβλεψης του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη το 2024, αν αυτοί οι κίνδυνοι φυσικά επαληθευθούν. Ηδη, πολλοί εγχώριοι αλλά και ξένοι θεσμοί έχουν αναθεωρήσει ελαφρώς προς το δυσμενέστερο τις αρχικές τους προβλέψεις σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας για το 2024».

Επίσης προσθέτει ότι «απαιτείται δημοσιονομική επαγρύπνηση για τα επόμενα έτη. Η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων εφεξής, η οποία περιγράφεται στο νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., είναι αναγκαία τόσο λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς, όσο και λόγω των υποχρεώσεων της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων ειδικά από το 2026 και μετά».

Το ΕΔΣ προσθέτει, επίσης, ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο της ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οπως αναγνωρίζεται και από την ενδιάμεση έκθεση υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει, η πλήρης υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και η εκμετάλλευσή του προς όφελος των μακροχρόνιων αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας συνιστούν έργο πολύπλοκο, αφού οι γραφειοκρατικές δυσκαμψίες της δημόσιας διοίκησης, το θεσμικό διαγωνιστικό πλαίσιο, αλλά και οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση κάποιων χρηματοδοτούμενων έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT