Επανασχεδιασμό της αγοράς ΑΠΕ ζητούν οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας

Επανασχεδιασμό της αγοράς ΑΠΕ ζητούν οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας

Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη ενός ορθολογικού επανασχεδιασμού της αγοράς των ΑΠΕ που θα λαμβάνει υπόψη τα πιεστικά προβλήματα της ενεργειακής μετάβασης και θα καταφέρει να συντηρήσει το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των παραγωγών αιολικής ενέργειας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τους επικεφαλής του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και της Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών, με αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συνέδεσαν την πρότασή τους με το φαινόμενο της υπερπροσφοράς έναντι της ζήτησης, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές και περικοπές πράσινης ενέργειας.

Μια ανακατανομή της νέας ισχύος ΑΠΕ που προβλέπει το ΕΣΕΚ έως το 2030 υπέρ των χερσαίων αιολικών, όπως εξήγησαν, οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ωρο, καθώς τα αιολικά δεν παράγουν μόνο τις μεσημεριανές ώρες που η ενέργεια περισσεύει. Το μέτρο χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του κλάδου στρατηγικού χαρακτήρα, αφού θα ελαχιστοποιήσει τις περικοπές πράσινης ενέργειας, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα στηρίξει το όραμα της χώρας για τη μετατροπή της σε εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

«Για να πετύχουμε τον εξαγωγικό χαρακτήρα της χώρας θα πρέπει να παράγουμε φθηνή ενέργεια την ώρα που την έχουν ανάγκη οι καταναλωτές των γειτονικών χωρών. Το να προσπαθείς να πουλήσεις πράσινη ενέργεια το καλοκαίρι είναι σαν να πουλάς παγάκια σε Εσκιμώους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ, σύμφωνα με τους φορείς της αιολικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβει την επείγουσα προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το βέλτιστο, διαχρονικά, μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμίευσης, τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την επιτάχυνση της αναβάθμισης και επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και των διεθνών διασυνδέσεων. Οι περικοπές πράσινης ενέργειας θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και να γίνονται βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που γίνεται σήμερα, ο οποίος, όπως ειπώθηκε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών από τους παραγωγούς για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Με αφορμή και την πρόσφατη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar, αλλά και την εξαγορά της «Ανεμος» από τη Motor Oil, οι εκπρόσωποι του κλάδου της αιολικής παραγωγής ηλεκτρισμού σημείωσαν ότι το θετικό επενδυτικό κλίμα που πράγματι υπάρχει για τον ελληνικό τομέα των ΑΠΕ πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί.

Τόνισαν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με τις περικοπές, ώστε οι επενδυτές να έχουν ορατότητα αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στα πιο αποδοτικά έργα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις διάφορες υπηρεσίες ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης των αιολικών πάρκων αλλά και τη διαφωνία τους με πρωτοβουλίες όπως τα «Απάτητα Βουνά» που όπως είπαν, «οδηγούν σε τυφλούς οριζόντιους αποκλεισμούς εκτεταμένων περιοχών».

Σε σχέση τέλος με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, τάχθηκαν κατά της αύξησης του ειδικού τέλους για τους ρύπους (ΕΤΜΕΑΡ) και δημοσιοποίησαν την πρόταση που κατέθεσαν προ δύο εβδομάδων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιβολή ενός τέλους στους προμηθευτές, που δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Το σκεπτικό της πρότασης στηρίζεται στην άποψη ότι οι προμηθευτές ενέργειας επωφελούνται από την κατάρρευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά τις μεσημεριανές ώρες και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον μηδενισμό του ελλείμματος, χωρίς να μεταφέρουν το κόστος στους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT