S&P: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

S&P: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Η ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικά σοκ έχει βελτιωθεί σημαντικά

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Τις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών ξεχωρίζει ο οίκος αξιολόγησης S&P σε νέα ανάλυσή του για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, υπογραμμίζοντας το πλεονέκτημα που έχουν λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας και της βελτίωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η S&P, οι προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά παραμένουν σταθερές, με τη σταθερή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, τη βελτιωμένη κερδοφορία και την ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις τους παρά την οικονομική επιβράδυνση και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια και η υποτονική αύξηση των δανείων θα ασκήσουν πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και θα αναγκάσουν τις τράπεζες να επικεντρωθούν σε μέτρα ελέγχου του κόστους για να διατηρήσουν την υγιή κερδοφορία και τις προγραμματισμένες διανομές στους μετόχους τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο οίκος, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική, είναι πιθανή μια μέτρια επιδείνωση ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα χαρτοφυλάκια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στις μη εξασφαλισμένες καταναλωτικές πιστώσεις και στα ανοίγματα στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων. Οι βασικοί κίνδυνοι για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν τις αυστηρότερες συνθήκες ρευστότητας που θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες τράπεζες, μια νέα ενδεχόμενη αναταραχή στην αγορά που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις ασθενέστερες τράπεζες, και μια δυσκολότερη οικονομική «προσγείωση» που θα μπορούσε να εντείνει την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες στη Νότια Ευρώπη ξεχωρίζουν καθώς επωφελούνται από μια θετική δυναμική, η οποία και εξηγεί τη βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, τονίζει η S&P. Οι τράπεζες στις χώρες του Νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τους «καθαρισμούς» της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους και έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από την εξωτερική χρηματοδότηση στο ελάχιστο, όπως επισημαίνει.

Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τη θετική δημοσιονομική δυναμική στην Ελλάδα και την Πορτογαλία να ξεχωρίζουν και να ενισχύουν την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους. Παράλληλα, η κερδοφορία τους επωφελήθηκε σημαντικά από τα υψηλότερα επιτόκια και την πολυετή μείωση του κόστους. Ετσι, οι προοπτικές αξιολόγησης για το 45% περίπου των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές, είναι θετικές, έναντι 8% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος στις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, όπως εξήγησε σε σχετικό webinar, οφείλονται τόσο στις θετικές τάσεις του ίδιου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο και στα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των συστημικών τραπεζών. Από το 2017 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει σταθερή θετική τροχιά αναβαθμίσεων και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ικανότητα παραγωγής κερδών έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα στηρίξουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Επιπλέον, το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό, η πολύ θετική δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και η σημαντική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, ο οποίος θα βρεθεί κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2027, αποτελούν επίσης υποστηρικτικούς παράγοντες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, κατά την S&P.

Επίσης, η ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικά σοκ έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον δείκτη NPE να συγκλίνει πλέον προς τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ οι δείκτες απόδοσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι πλέον μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT