Πονοκέφαλος για ΑΔΜΗΕ τα data centers

Αγώνας δρόμου για να διασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια των κέντρων δεδομένων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων ενέργειας απαιτούν τα κέντρα δεδομένων (data centers), που αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και υπολογίζεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνουν το 1% έως 2% της συνολικής ενεργειακής ισχύος.

Στην Ελλάδα, τα έργα που σχεδιάζονται ή ήδη υλοποιούνται για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων που εξασφαλίζουν τη μεταφορά της διακινούμενης μέσω Διαδικτύου πληροφορίας καθιστούν αναγκαία τη διασφάλιση της επάρκειας των δικτύων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προ ημερών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ συζήτησε το πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

«Το γεγονός δηλαδή ότι από τη μια πλευρά, κυρίως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τα έργα που απαιτούνται από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα γίνουν σε εύλογο χρόνο, σίγουρα δεν θα γίνουν στα χρονοδιαγράμματα που θέλουν οι ιδιοκτήτες και επενδυτές data centers. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων», όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου.

Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες σχεδιαζόμενες και εν εξελίξει επενδύσεις προέρχονται από τις αμερικανικές εταιρείες Digital Realty και Microsoft, ενώ αντίστοιχα έργα δρομολογούν η Google και η Amazon. «Περισσότερες από 100 δισ. συσκευές Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) μέχρι το 2050 θα έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την IBM, με τους ρυθμούς αύξησης να είναι αλματώδεις. Επίσης στο προσεχές μέλλον, με την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) θα χρειαζόμαστε κέντρα δεδομένων ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύψουν και αυτή τη ζήτηση, καθώς τα σημερινά κέντρα είναι βασικά σχεδιασμένα για να μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις του ψηφιακού νέφους (cloud).

Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύς και νέος σχεδιασμός των κέντρων δεδομένων και των λειτουργιών τους. Αυτό το κύμα καταφθάνει γοργά. Εχει ξεκινήσει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα έρθει και στην Ευρώπη έως το 2025», σημειώνει στην «Κ» η Γκουενέλ Αβίς Ουέ, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τομέα Ευρώπης της Schneider Electric, που δημιουργεί λύσεις (όπως για παράδειγμα συστήματα ψύξης – θέρμανσης) για data centers.

Επαφές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για να «τρέξουν» τα έργα.

Οπως σημειώνει, ο στόχος της ελαχιστοποίησης των εκπομπών CO2 απαιτεί όχι μόνο την παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και αποδοτικότερη κατανάλωσή της. «Για να επιτύχουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει τεθεί και στην Ευρώπη, πρέπει να εστιάσουμε στην ενέργεια από όπου προέρχεται το 80% των εκπομπών CO2. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μια πτυχή είναι να εστιάσουμε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, εξασφαλίζοντας περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τομέας που εμφανίζει σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως, η επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης είναι αλληλένδετη και με τον έλεγχο της ζήτησης ενέργειας. Θα πρέπει δηλαδή να δώσουμε έμφαση, όχι μόνο στο πώς θα καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, αλλά και στο πώς η χρήση της θα είναι περισσότερο αποδοτική. Στο πεδίο αυτό, πολλά σχετίζονται με την ψηφιοποίηση που έχει οδηγήσει στην έκρηξη των επενδύσεων σε data centers, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια», δηλώνει η Γκουενέλ Αβίς Ουέ.

«Με τη χρήση αισθητήρων, τον έλεγχο στο πεδίο (edge control) και την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια. Για παράδειγμα, η χρήση αισθητήρων, σε συνδυασμό με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, διασφαλίζουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 30%, επιτρέποντας την ανάκτηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου σε χρονικό διάστημα μικρότερο από πέντε χρόνια. Οι λύσεις αυτές βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια συμβάλλουν τόσο στην απανθρακοποίηση όσο και στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», προσθέτει.

Σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια των δικτύων, η αντιπρόεδρος της Schneider Electric αναφέρει ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη η επένδυση για την ανάπτυξη νέων δικτύων ηλεκτρισμού, όπως και για τον εκμοντερνισμό και την ψηφιοποίησή τους. «Τα ηλεκτρικά δίκτυα πρέπει να γίνουν ανθεκτικά και βιώσιμα, αλλά και ευέλικτα, ώστε να καταστήσουν εφικτή την εισαγωγή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο. Επίσης, τα δίκτυα θα κληθούν σύντομα να υποστηρίξουν τους νέους prosumers, δηλαδή ιδιώτες που ταυτόχρονα παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από φωτοβολταϊκά στη στέγη μαζί με αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτρικούς φορτιστές, καθώς και όλο το λογισμικό που χρειάζεται για τη λειτουργία αυτού του συστήματος», καταλήγει η Γκουενέλ Αβίς Ουέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT