ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διεκδικεί μεγάλα έργα στο εξωτερικό

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διεκδικεί μεγάλα έργα στο εξωτερικό

Η συνολική επενδυτική ισχύς του ομίλου ξεπερνάει πλέον τα 3 δισ. ευρώ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

«Πλώρη» για τις αγορές του εξωτερικού, με στόχο την επέκταση του χαρτοφυλακίου των έργων παραχώρησης, αναμένεται να βάλει τους επόμενους μήνες ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε πρώτη φάση αναμένεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσει κι άλλο τη μελλοντική ροή εσόδων από μερίσματα από τον τομέα των παραχωρήσεων, ο οποίος προβλέπεται να έχει σημαίνοντα ρόλο στην «επόμενη μέρα» της εταιρείας μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση της συμμετοχής στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον όμιλο Masdar από το Αμπου Ντάμπι.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της χθεσινής, ετήσιας, τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, «γνωρίζουμε ότι σχεδιάζονται έργα παραχώρησης της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ συνολικής επενδυτικής δαπάνης, κάτι που σημαίνει ότι τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται είναι σε επίπεδο που μπορούμε να καλύψουμε ως όμιλος. Μόλις προκηρυχθούν λοιπόν οι σχετικοί διαγωνισμοί, θα επιδιώξουμε να συμμετάσχουμε», ανέφερε. Στόχος είναι ασφαλώς να ενισχυθούν τα μελλοντικά έσοδα και κέρδη του ομίλου, αναπληρώνοντας το ταχύτερο δυνατόν τις όποιες απώλειες θα έχει από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει διατηρήσει σημαντική παρουσία σε μια σειρά τομέων, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η παραγωγή ενέργειας από θερμικές πηγές (π.χ. φυσικό αέριο), ενώ και το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων είναι πλέον αντίστοιχου μεγέθους ομίλων του εξωτερικού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Masdar διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής σε μια σειρά έργων νέας γενιάς, όπως η αποθήκευση ενέργειας (π.χ. Αμφιλοχία) ή η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία θα συνεχίσουν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Ειδικά η λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως εντός των επόμενων πέντε ετών (2028).

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «η πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή φέρνει στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συνολική επενδυτική ισχύς του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνάει πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από τον συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου να μηδενιστεί».

Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης προχώρησε και σε εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, η παράδοση της Αττικής Οδού αναμένεται ότι θα καταστεί εφικτή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, δηλαδή περίπου στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση ολοκληρώνεται τον φετινό Οκτώβριο. Αντίστοιχα μετά από σειρά ετών και μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι θα παραλάβει την διαχείριση του οδικού άξονα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «χρειάστηκε να προχωρήσουν πολλές διαδικασίες μέχρις ότου καταστεί εφικτή η παράδοση του δρόμου αυτού σε ιδιώτη», αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στον δημόσιο χαρακτήρα του δρόμου και στα πολλά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Αναφορικά με τον ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης) και το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε πρόσφατα προσωρινός ανάδοχος, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι «είναι ακόμη νωρίς για την υπογραφή της σύμβασης. Εμείς πάντως παραδίδουμε αυτή την περίοδο τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποδείξουμε τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων που απαιτούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT