ΑΑΔΕ: Στενό μαρκάρισμα σε οφειλέτες

Τα δύο νέα εισπρακτικά κέντρα θα έχουν πρόσβαση ακόμη και σε κάρτες τύπου revolut και paypal

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του ∆ημοσίου, κυρίως όσους αγνοούν τις ρυθμίσεις ή τις εγκαταλείπουν αφήνοντας τεράστια χρέη στο Δημόσιο. Τα δύο νέα εισπρακτικά κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ενεργοποιηθεί και στόχος τους είναι η παρακολούθηση, η βεβαίωση και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα.

Τα δύο νέα κέντρα θα αναζητούν τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως είναι κρυμμένα από τους οφειλέτες, καθώς πλέον έχουν πρόσβαση σε κάρτες τύπου revolut και paypal. Ουσιαστικά θα αναζητούν συναλλαγές που έχουν κάνει και πώς αυτές πληρώνονται, για να διαπιστώσουν εάν έχουν κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν και δεν είναι εις γνώσιν της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αρμοδιότητες των δύο νέων υπηρεσιών βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

– Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το Δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών.

– Ελεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

– Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

– Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης» οφειλής.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 107,057 δισ. ευρώ, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο στα 80,731 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Ειδικότερα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,94 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,58 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2024 και νέων) έχει φθάσει τα 107,05 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4,64 εκατ. Μάλιστα, σε 1,5 εκατ. έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

• Το 2023 εισπράχθηκαν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εισπράξεις έχουν φθάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT