Αγώνας δρόμου από τα Εμιράτα στην ΑΙ

Στόχος να καταστεί η χώρα κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2031

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σε αγώνα δρόμου για να κερδίσουν έδαφος στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχουν αποδυθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο να περιορίσουν μεταξύ άλλων την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Τον Απρίλιο η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στον όμιλο τεχνολογίας G42, ο οποίος έχει έδρα στο Αμπου Ντάμπι και διευθύνεται από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Μέσω αυτής της συμφωνίας τα ΗΑΕ μπήκαν στο «ραντάρ» των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να περιορίσουν την επιρροή του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή και να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, το Αμπου Ντάμπι θεωρεί ότι η πρόοδός του στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συνεισφέρει 96 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΑΕ έως το 2030 ή σχεδόν το 14% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση της PwC. Ο υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΑΕ Ομάρ αλ Ολάμα –ο πρώτος στον κόσμο που είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τον νευραλγικό κλάδο– έχει δεσμευτεί να καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο κυρίαρχο στην ΑΙ μέχρι το 2031.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ΗΑΕ έχουν καταρτίσει εθνική στρατηγική με στόχο τη διείσδυση της ΑΙ σε τομείς προτεραιότητας, όπως η ενέργεια και τα logistics. Η χώρα εκπαιδεύει δημοσίους υπαλλήλους στην τεχνητή νοημοσύνη και στοχεύει να διδάξει σε ένα εκατ. πολίτες πιο αποδοτικούς τρόπους για άντληση και ανάλυση δεδομένων μέσω της ΑΙ. Τον Σεπτέμβριο, σημειωτέον, η χώρα του Κόλπου είχε 120.000 άτομα που εργάζονταν στην ΑΙ ή σε συναφείς βιομηχανίες, σε σχέση με 30.000 δύο χρόνια νωρίτερα, είπε ο Αλ Ολάμα.

Τα ΗΑΕ ανέκαθεν προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική τους και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία θεωρεί ότι η διατήρηση της πρωτοπορίας στην τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμη για τη μελλοντική της οικονομική επιτυχία και την εθνική της ασφάλεια, έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων και αυστηρών ελέγχων στις εξαγωγές προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών για να επιβραδύνει την πρόοδο της Κίνας στον κλάδο.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης περιορίσει την πώληση αμερικανικών τσιπ για να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει τη Μέση Ανατολή ως «πίσω πόρτα» για πρόσβαση στη νεότερη τεχνολογία AI. Ενδεικτικό είναι ότι η Nvidia, η τρίτη πλέον μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μετά τη Microsoft και την Apple, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ την είχε ενημερώσει ότι ορισμένα προϊόντα της θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες απαιτήσεις αδειοδότησης για «ορισμένους πελάτες και περιοχές στη Μέση Ανατολή».

Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ, τέλος, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία μεταξύ του G42 και της Microsoft, τονίζοντας ότι η αμερικανική τεχνολογία μπορεί να είναι ευάλωτη στην κινεζική κατασκοπεία στα ΗΑΕ καθώς η χώρα έχει δεσμούς και με το Πεκίνο και η Κίνα είναι βασικός εμπορικός εταίρος της. Ο Oλάμα επιμένει ότι τα ΗΑΕ είναι αξιόπιστος εταίρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT