Επένδυση 620 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ από νορβηγική εταιρεία ενέργειας

Επένδυση 620 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ από νορβηγική εταιρεία ενέργειας

Μεγαλώνει η λίστα επιχειρήσεων που μετακομίζουν από την Ευρώπη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Το «αμερικανικό όνειρο» αναζητούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάρη στο ελκυστικό πακέτο φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Στη λίστα με τις εταιρείες που μετακομίζουν μαζικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προστέθηκε η νορβηγική εταιρεία ηλιακής ενέργειας NorSun, η οποία θα επενδύσει 620 εκατ. δολάρια για την πρώτη της εγκατάσταση στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο, που θα ανεγερθεί στην Τάλσα της Οκλαχόμα, θα παράγει πλινθώματα πυριτίου και γκοφρέτες που απαιτούνται για να κατασκευαστούν ηλιακές κυψέλες, δομικά στοιχεία των πάνελ.

Η NorSun, η οποία έχει την έδρα της στο Οσλο, με εγκαταστάσεις παραγωγής στη δυτική ακτή της Νορβηγίας και απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους, θα ξεκινήσει την κατασκευή στο τέλος του 2024, αφού εξασφαλίσει όλες τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, και η παραγωγή αναμένεται από το 2026. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, θα δημιουργήσει 320 νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει την απαραίτητη εγχώρια παραγωγή για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να δώσει κίνητρα σε έναν εγχώριο τομέα παραγωγής καθαρής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Κίνα.

Τα πλινθώματα και οι γκοφρέτες της NorSun θα βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, ενώ πρέπει να πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις εγχώριου περιεχομένου προκειμένου να ενταχθούν στον νόμο-ορόσημο του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (ΙRA). «Είμαι περήφανος που καλωσορίζω τη NorSun στην Οκλαχόμα και ενθουσιασμένος που οι κάτοικοί της θα επωφεληθούν από εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και μια επένδυση κεφαλαίου 620 εκατ. δολαρίων», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Κέβιν Στιτ. «Οι πολιτικές μας υπέρ της ανάπτυξης, οι προσπάθειες ανάπτυξης εργατικού δυναμικού και η ενεργειακή προσέγγιση μας καθιστούν ιδανικό προορισμό», προσέθεσε.

Το εργοστάσιο της NorSun, που θα ανεγερθεί στην Τάλσα της Οκλαχόμα, θα παράγει εξαρτήματα για την κατασκευή ηλιακών πάνελ.

Κι ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν επενδυτικό «Ελντοράντο» ακόμη και για τους Ευρωπαίους, το μερίδιο της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται και ενισχύεται ο φόβος των «27» πως δεν έχουν πια καμία δυνατότητα να προλάβουν τις ΗΠΑ και την Κίνα. «Είμαστε πολύ μικροί», εκτιμά ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που προσφάτως παρέδωσε στην Κομισιόν έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. «Δεν είμαστε αρκετά φιλόδοξοι», εκτιμά από την πλευρά του ο Νικολάι Τάνγκεν, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, προσθέτοντας πως «οι Αμερικανοί δουλεύουν πιο σκληρά». «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους», δηλώνει η Ενωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Ο κατάλογος με τις αιτίες για την «κρίση ανταγωνιστικότητας» της Ε.Ε. είναι μακρύς: έχει υπερβολικά πολλές ρυθμίσεις, η ηγεσία της στις Βρυξέλλες έχει πολύ μικρή δύναμη, οι χρηματαγορές της είναι κατακερματισμένες, οι επενδύσεις περιορισμένες και οι εταιρείες της πολύ μικρές για να ανταγωνιστούν άλλες σε διεθνή κλίμακα. Επιπλέον, η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα και η στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ δεν υπάρχουν πια. Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον, τέλος, διοχετεύουν εκατοντάδες δισ. δολάρια στην ενίσχυση των βιομηχανιών ημιαγωγών, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, και ανατρέπουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο εμπόριο.

Το 2022, σημειωτέον, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης επένδυσαν 60% λιγότερα χρήματα από όσα επένδυσαν οι αμερικανικές και αναπτύχθηκαν με αντίστοιχα μικρότερο ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου McKinsey Global.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT