VW: Συνεργασία με την αντίπαλο της Tesla, Rivian

VW: Συνεργασία με την αντίπαλο της Tesla, Rivian

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει 5 δισ. δολ. στην αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Εως και 5 δισ. δολάρια θα επενδύσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen στη Rivian, που αποτελεί αντίπαλο της Tesla. Η VW και η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων κατέληξαν σε συμφωνία για ένα joint venture, που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται τεχνολογία. Η μετοχή της Rivian εκτινάχθηκε σχεδόν 50% μετά την ανακοίνωση.

Η συνεργασία έρχεται, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων και οι δυτικές χώρες επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η VW θα επενδύσει αρχικά 1 δισ. δολάρια στη Rivian, ενώ άλλα 4 δισ. θα διατεθούν στην εταιρεία μέχρι το 2026. Η συνεργασία θα δώσει στη VW άμεση πρόσβαση στο λογισμικό της Rivian, επιτρέποντας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να το χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητά της.

Η Rivian, η οποία ιδρύθηκε το 2009, δεν έχει ακόμη επιτύχει ένα κερδοφόρο τρίμηνο. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 η εταιρεία εμφάνισε ζημίες άνω των 1,4 δισ. δολαρίων.

Η VW, όπως και άλλοι κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, δέχεται πιέσεις από ανταγωνιστές όπως η Tesla και η κινεζική BYD, καθώς προσπαθεί να κάνει τη στροφή από τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση.

Αλλά και ορισμένες startups που προσπάθησαν να σημειώσουν πρόοδο στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων συναντούν δυσκολίες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση για μεγάλες αγορές.

Οι γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η VW, αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες επεκτείνονται παγκοσμίως. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα έως και 38%. Αξιωματούχοι από την Κίνα και την Ε.Ε. πραγματοποίησαν συνομιλίες πριν από την προθεσμία της 4ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT