Οι κίνδυνοι για τη βρετανική στερλίνα

Οι κίνδυνοι για τη βρετανική στερλίνα

Σήμερα, η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου κυμαίνεται κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων δεκαετιών που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος του 2016

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η στερλίνα έχει ανακάμψει ενόψει της αναμενόμενης οριακής νίκης των Εργατικών, αλλά το μέλλον του βρετανικού νομίσματος εξαρτάται από το κατά πόσον θα πείσει η νέα κυβέρνηση τους επενδυτές ότι διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Η στερλίνα έχει επιστρέψει σε επίπεδα που δεν είχε αγγίξει μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, καθώς οι διαπραγματευτές προβλέπουν μια μακρά περίοδο αστάθειας του νομίσματος λόγω της πολιτικής αναταραχής.

Περισσότεροι από 20 οικονομολόγοι και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως αν στις 4 Ιουλίου κερδίσει τις εκλογές το Εργατικό Κόμμα, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και παράλληλα να αντιμετωπίσει όσα οικονομικά προβλήματα δεν έλυσαν οι Συντηρητικοί. Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 63 ετών και οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023. Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, προκειμένου να αποφύγει τις περικοπές δαπανών, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή τον δανεισμό. Καθώς οι επενδυτές θα αξιολογούν τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων από την κυβέρνηση, οι κίνδυνοι για τη στερλίνα είναι πολλοί, μια και η ισοτιμία της αντανακλά ήδη την πεποίθηση της αγοράς ότι θα υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία των Εργατικών.

Η στερλίνα υπήρξε κάποτε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά σήμερα η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου κυμαίνεται κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων δεκαετιών που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος του 2016. Ισοδυναμεί, πάντως, με 1,27 δολ. και φέτος έχει μεγαλύτερη απόδοση από τα άλλα μεγάλα νομίσματα. Εχει ανακάμψει ραγδαία από το χαμηλό ρεκόρ του 1,03 δολ. στο οποίο είχε υποχωρήσει το 2022, όταν η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας επιχείρησε να εφαρμόσει έναν μίνι προϋπολογισμό που προκάλεσε αναταραχή στην αγορά ομολόγων, αύξηση του κόστους δανεισμού της Βρετανίας και εκτόξευση του πληθωρισμού της. Η επιθετική αυτή πορεία της έχει οδηγήσει τους αρθρογράφους να χαρακτηρίσουν τη στερλίνα «το μεγάλο βρετανικό πέσο» παραλληλίζοντάς τη με τα επισφαλή νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η αβεβαιότητα που επικράτησε μετά το δημοψήφισμα του 2016 σχετικά με την οικονομική πολιτική της Βρετανίας έχει προκαλέσει εντάσεις στις χρηματαγορές, αστάθεια στην ισοτιμία του νομίσματος και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως μια κυβέρνηση των Εργατικών με προβλέψιμη πολιτική θα αντιστρέψει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Γκιγέρμο Φελίσες, αναλυτή της PGIM, «αν οι Εργατικοί επιδείξουν δημοσιονομική υπευθυνότητα θα είναι μεγάλο στήριγμα για την οικονομία». Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ακριβώς γνωστή η πολιτική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν οι Εργατικοί.

Ο Σάιμον Χάρβεϊ, στέλεχος της Monex Europe, αποδίδει την αισιοδοξία της αγοράς για τη στερλίνα στο γεγονός ότι τα οικονομικά της Βρετανίας δεν αφήνουν στους Εργατικούς σχεδόν κανένα περιθώριο για μεγάλες δαπάνες. Ο ίδιος τονίζει, όμως, πως αν η οικονομία βελτιωθεί στο μεταξύ και επιταχυνθεί η ανάπτυξη, «υπάρχει και πάλι κίνδυνος να κάνουν οι Εργατικοί μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά, γι’ αυτό και επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα και ενδεχομένως οι επενδυτές να μην το βλέπουν καθόλου θετικά για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η Βρετανία έχει αντιμετωπίσει υψηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του G7. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Oxford Economics, μια υποτίμηση της στερλίνας κατά 10% θα προσθέσει 1,3 εκατοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή σε διάστημα δύο ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT