FT: Η Ε.Ε. επιβάλλει από αύριο δασμούς σε αυγά και ζάχαρη από την Ουκρανία

FT: Η Ε.Ε. επιβάλλει από αύριο δασμούς σε αυγά και ζάχαρη από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιβάλει από αύριο, Παρασκευή, δασμούς σε μια σειρά εισαγωγών από την Ουκρανία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιβάλει από αύριο, Παρασκευή, δασμούς σε μια σειρά εισαγωγών από την Ουκρανία, όπως στα αυγά και στη ζάχαρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times από τις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για επανεπιβολή δασμών που είχαν αρθεί εξαιτίας τις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν σπεύδει να επαναφέρει το μέτρο περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων διά του μηχανισμού ελέγχου των εισροών μη κοινοτικών αγαθών, κάτι που έχει ως σκοπό την απάντηση στις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. όπως αυτέςεκφράστηκαν τους προηγούμενους μήνες με διαδηλώσεις και επεισόδια και αυτόν τον μήνα με την αύξηση της αντισυστημικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, όπως εξηγούν οι Financial Times.

Οσον αφορά τα αυγά, οι εισαγωγές της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά τα τρία τέταρτα πέρυσι και συνέχισαν να αυξάνονται στις αρχές του τρέχοντος έτους, με την Ουκρανία κορυφαίο προμηθευτή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αυγών έχει παραπονεθεί ότι η εισροή φθηνότερων ουκρανικών προμηθειών παρεμπόδισε την ανάκαμψη της παραγωγής από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών τα τελευταία χρόνια που έχουν πλήξει κοπάδια πουλερικών.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές βρόμης από την Ουκρανία, καθώς αυτές ξεπέρασαν το όριο που έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους. Οι δασμοί αντιστοιχούν σε 89 ευρώ ανά τόνο βρόμης και θα ισχύουν τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2025.

Αντίστοιχοι αναμένονται να είναι οι δασμοί και στα αυγά και στη ζάχαρη από την Ουκρανία, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, κι ενώ αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι δασμοί αυτοί αναδεικνύουν πόσο δύσκολες θα είναι αυτές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Υπερδύναμη

Η Ουκρανία είναι μια αγροτική υπερδύναμη που μπορεί να παράγει τρόφιμα πιο φθηνά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και θα εξακολουθούσε να γίνεται ο κύριος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων στους κόλπους της Ενωσης – μια θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή η Γαλλία.

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να αναστείλουν όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες μετά την εισβολή κατ’ εντολήν του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να ενισχύσουν τα έσοδα του Κιέβου και να βοηθήσουν τις προμήθειες να φτάσουν σε πελάτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, αγρότες στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες γειτονικές χώρες παραπονέθηκαν ότι ο πλεονασμός των ουκρανικών εισαγωγών τούς οδήγησε στην έξοδο από την αγορά. Οι χώρες αυτές επέβαλαν μονομερώς εμπάργκο σε πολλά προϊόντα, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται μόνο για περαιτέρω διαμετακόμιση, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ε.Ε.

Πηγή: Financial Times, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT