Εγκλωβισμένη στον υψηλό πληθωρισμό η Τουρκία

Εγκλωβισμένη στον υψηλό πληθωρισμό η Τουρκία

Για την αποκλιμάκωση των τιμών τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στο 50% και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50% και σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αναμένεται να διατηρήσει την ίδια στάση για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους ή ακόμη και πέραν αυτού. Επιβραδύνει, έτσι, την οικονομία στην προσπάθειά της να τιθασεύσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο. Ορισμένες μεγάλες τράπεζες, όπως η Bank of America, προεξοφλούν πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα είναι κοντά στο τέλος του έτους, ενώ άλλες, όπως η Morgan Stanley, τη μεταθέτουν για ακόμη αργότερα – μάλλον στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Η οικονομία επιβραδύνεται», επισημαίνουν αναλυτές της BofA, μεταξύ των οποίων ο Ζουμρούτ Ιμάμογλου, που τονίζει πως «η διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί πως θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μέσα στο 2025». Οι αυξήσεις των επιτοκίων άρχισαν πριν από έναν χρόνο και έως τώρα δεν έχουν επιβαρύνει υπερβολικά την οικονομία, εν μέρει επειδή συνοδεύονται από γενναιόδωρα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως οι αυξήσεις μισθών που προχώρησε η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα.

Η εικόνα αρχίζει όμως να αλλάζει, καθώς επιβάλλεται αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, ενώ ο πληθωρισμός αρχίζει να επιβραδύνεται από αυτόν τον μήνα μετά την εκτόξευσή του στο 75%. Ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού τομέα παραμένει εδώ και δύο μήνες κάτω του επιπέδου αναφοράς των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι βιομηχανίες της χώρας δεν εκμεταλλεύονται το πλήρες δυναμικό τους, ενώ έρευνα της κεντρικής τράπεζας διαπιστώνει αυξανόμενη απαισιοδοξία μεταξύ επιχειρήσεων.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της, καθώς η πολιτική είναι περιοριστική και θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των μισθών και πιθανώς σε αύξηση της ανεργίας», τονίζουν ξένοι αναλυτές. Από την πλευρά τους οι επενδυτές εξετάζουν σχολαστικά την πορεία των τιμών, καθώς έχουν διοχετεύσει κεφάλαια στους τίτλους της χώρας προεξοφλώντας ότι η στροφή της Τουρκίας σε πιο ορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική θα περιορίσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός στο 38% προς τα τέλη του έτους, καθώς επιμένει στην περιοριστική νομισματική πολιτική και έχει προειδοποιήσει πως θα επιβάλει σκληρότερη πολιτική αν επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέτωπο των τιμών. Τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να ανατραπούν από τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανειλημμένως ζητάει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT