Εφορία: Ελεγχος προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Εφορία: Ελεγχος προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Εως την επόμενη Δευτέρα 1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη της εφορίας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Τελειώνει ο χρόνος την ερχόμενη Δευτέρα για 1,3 εκατ. φορολογουμένους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ελέγξει τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Εφόσον δεν προχωρήσουν στον έλεγχο των δηλώσεών τους, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η ΑΑΔΕ προτρέπει τους φορολογουμένους των οποίων οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες να ελέγξουν όλους τους κωδικούς. Κυρίως θα πρέπει να ελέγξουν τους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για όσους φορολογουμένους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους.

Εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν κάποια, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

α) Μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

β) Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ.

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης την Τρίτη 2 Ιουλίου και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, ενημερώνονται μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει γι’ αυτούς από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 8.000 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν έπειτα από μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν γι’ αυτούς, ότι δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση και πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Επίσης ενημερώθηκαν 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς τα οποία μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση, να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για φορολογουμένους με προσυμπληρωμένες δηλώσεις των οποίων οι δηλώσεις άλλαξαν μετά την αποστολή νέων στοιχείων και έχει προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα μετά τον συνυπολογισμό αυτών. Ουσιαστικά, για τους ανωτέρω η φορολογική διοίκηση προχώρησε σε επανεκκαθάριση.

Οπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση, έχουν υποβληθεί 3.040.549 δηλώσεις. Τα στοιχεία της εκκαθάρισης δείχνουν τα εξής:

• Το 49,1% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.492.909.

• Για το 21,12% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 309 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 642.164 φορολογούμενοι, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 198,48 εκατ. ευρώ.

• Το 29,78% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 905.476 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.284 ευρώ, 25%-30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

• 83.848 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Από αυτές, οι 59.808 καλούνται να πληρώσουν φόρο και συγκεκριμένα 11.088 ευρώ κατά μέσον όρο. Οι μηδενικές αποτελούν το 22,83% του συνόλου, ενώ επιστροφή δικαιούνται 4.888 επιχειρήσεις. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται σε 15.898 ευρώ κατά μέσον όρο η κάθε μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT