Παράταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ζητούν οι ΜμΕ

Παράταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ζητούν οι ΜμΕ

Πολλές μικρές επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία δεν είναι έτοιμες, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Νέα παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που ξεκινάει την 1η Ιουλίου ζητούν με επιστολές τους προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, από την 1/7/2024 θα κληθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, χωρίς να έχουν ακόμη προχωρήσει στις αναγκαίες ψηφιακές μετατροπές που απαιτούνται.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται στις δυσκολίες του εγχειρήματος, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γινόταν με τις εξής προϋποθέσεις:

• Να είχε προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ανά κλάδο φορείς, με σκοπό να εντοπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, για να μην αποτελέσει η κάρτα γραφειοκρατικό εφιάλτη για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία των βιοτεχνών – εμπόρων, τέτοιος διάλογος δεν έγινε, ενώ οι όποιες ομάδες εργασίας συστάθηκαν δεν συμπεριλάμβαναν και τους σχετικούς φορείς.

• Η έναρξη εφαρμογής ανά κλάδο να γινόταν για τουλάχιστον ένα έτος, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» να σηκώσει τον όγκο των δεδομένων, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αλλά και η ΕΣΕΕ στην επιστολή της προς την κ. Κεραμέως ζητεί την παράταση στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τονίζοντας πως η τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα – χωρίς μάλιστα να απαντά σε αρκετές από τις απορίες των εμπόρων και των λογιστικών γραφείων.

Η Συνομοσπονδία αναφέρεται επίσης στις σύνθετες τεχνικές παραμέτρους και απαιτήσεις του μέτρου που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής των ΜμΕ, εν μέσω μάλιστα του αυξημένου φόρτου εργασίας τους λόγω της τουριστικής περιόδου.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει πως πρόκειται για τις ίδιες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που, ενώ καλούνται να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, συμμετέχουν παράλληλα και στη δεύτερη απαιτητική και κοστοβόρα διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, υποχρεούμενες να διασυνδέσουν τα POS με τα ταμειακά συστήματα και να συμμορφωθούν με τη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT