Μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για φάρμακα

Μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για φάρμακα

Δημιουργήθηκε μια νέα πλατφόρμα παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση και οι φαρμακευτικές εταιρείες, παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στην καταγραφή των δεδομένων της κατανάλωσης φαρμάκων ανά σκεύασμα και ανά εταιρεία, αλλά και να διευκολύνει τις προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και κατ’ επέκταση η διακύμανση των επιστροφών του clawback προς το ελληνικό Δημόσιο. Κάθε φαρμακευτική εταιρεία με ειδικούς κωδικούς θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τα σκευάσματά της αλλά και, υπό προϋποθέσεις, στη θεραπευτική κατηγορία που την ενδιαφέρει.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε στοιχεία και για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου πενταμήνου του 2024 αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτησή της. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το πρώτο δίμηνο του 2024 η δαπάνη ήταν αυξημένη κατά 14,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ο ρυθμός αύξησης της δαπάνης (ιδιωτικά φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) φαίνεται να συγκρατήθηκε τους επόμενους τρεις μήνες ως αποτέλεσμα μέτρων που ελήφθησαν, όπως η κατάργηση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα φάρμακα, κόφτες και έλεγχος στη συνταγογράφηση.

Ετσι, για το πρώτο πεντάμηνο του 2024 η ποσοστιαία μεταβολή της δαπάνης περιορίστηκε στο 9,62%, σε 1,970 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος έως Μάιος 2024, έναντι 1,797 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση φέτος αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: η σχετική δαπάνη ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στα 905,5 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 770,236 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ήτοι αύξηση της τάξης του 17,6%.

Για μια μεγάλη πρόοδο που συντελέστηκε το τελευταίο πεντάμηνο έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση και προσέθεσε πως «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του».

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, εστίασε στη δημιουργία της πλατφόρμας σημειώνοντας ότι «προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα και μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γ.γ. Αρης Αγγελής, και από την πλευρά της φαρμακευτικής αγοράς εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, του PhARMA Innovation Forum Greece και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT