Βολές κατά της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων

Βολές κατά της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων

Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, λέει ο CEO της HELLENiQ ENERGΥ Ανδρέας Σιάμισιης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης

Τη δυσαρέσκεια των διυλιστηρίων για την επιπλέον φορολόγηση των κερδών του 2023 εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGΥ Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. «Δεν σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις και για εμάς είναι ζήτημα αρχής η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, γι’ αυτό και πρωτοβουλίες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είμαστε οι πρώτοι που τις παίρνουμε», είπε ο κ. Σιάμισιης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου και επικέντρωσε την κριτική του σε τρία σημεία και συγκεκριμένα στον όρο «υπερκέρδη», στον εξαγωγικό χαρακτήρα των διυλιστηρίων και στον χρονισμό της απόφασης.

Λάθος σύγκριση

«Η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι χτισμένη πάνω σε μια ευρωπαϊκή οδηγία που είναι λάθος», είπε και εξήγησε: «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν μπορείς να συγκρίνεις κέρδη με βάση τη χρονιά του COVID που ήταν μηδενικά και επιπλέον δεν χρεώνουμε τίποτα παραπάνω από ό,τι πρέπει». Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον «χρονισμό της απόφασης», ο οποίος όπως είπε «δεν ήταν ο καταλληλότερος και μας αιφνιδίασε» λόγω της διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων και των δύο εταιρειών διύλισης. Επισήμανε, δε, ότι το 50% των κερδών προέρχεται από εξαγωγές και με έμφαση αναφέρθηκε στον εξαγωγικό χαρακτήρα των διυλιστηρίων. «Μιλάμε συνεχώς για ενεργειακό κόμβο και εννοούμε ηλεκτρικά καλώδια που θα γίνουν, όμως το 60% του κόσμου καταναλώνει πετρέλαιο και εμείς λειτουργούμε εδώ και χρόνια ως κόμβος ενέργειας», είπε.

Περνώντας μάλιστα στην επίθεση μίλησε για τα «σημαντικά» προβλήματα της αγοράς, τα οποία όπως είπε είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, αλλά διαιωνίζονται. «Με μετρήσεις τρίτων είναι διψήφιο το ποσοστό των πρατηρίων που κλέβουν στην αντλία. Εχουμε να ανταγωνιστούμε πρατήρια που πουλάνε χαμηλότερα από ό,τι αγοράζουν από τα διυλιστήρια και αυτό λειτουργεί εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας», είπε. Τιμωρητικά για την υγιή επιχειρηματικότητα λειτουργεί, όπως είπε, και ο «κόφτης» στο περιθώριο κέρδους που μπήκε στην πανδημία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, από την παρουσίαση που έκανε χθες στους μετόχους ο κ. Σιάμισιης προκύπτει μια σαφής προτεραιοποίηση στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των κύριων δραστηριοτήτων (διύλισης και εμπορίας) με ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε νέες αγορές, όπου η ζήτηση αυξάνεται, και επέκταση της εμπορικής παρουσίας στις χώρες των Βαλκανίων, και αντίστοιχα ένα φρενάρισμα σε επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Στρατηγική του ομίλου, η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε νέες αγορές, όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Ξεχωριστή θέση σε αυτή τη στρατηγική κατέχει η βέλτιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως επιβεβαίωσε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, η εταιρεία εξετάζει τόσο την έξοδό της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και τη θέση της στην Εlpedison. «Θα πρέπει ή να αξιοποιήσουμε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ως κερδοφόρα δραστηριότητα ή να αποεπενδύσουμε.

Η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι να αποχωρήσουμε», είπε επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση με το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά την Elpedison, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο κ. Σιάμισιης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από το να φύγει ο ένας εκ των δύο μετόχων μέχρι και τη συμπόρευση στην κοινή εταιρεία σε μια νέα βάση που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό του ομίλου για την αγορά ηλεκτρισμού και θα ανεβάζει την αξία της εταιρείας για τους μετόχους.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο τόσο με τη ΔΕΠΑ όσο και την Elpedison ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους. Το ίδιο διάστημα θα ληφθούν και οι κατ’ αρχήν αποφάσεις για το εάν θα γίνουν ή όχι ερευνητικές γεωτρήσεις στις δύο περιοχές της Κρήτης, όπου η HELLENiQ ENERGΥ συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ExxonMobil, καθώς και στην περιοχή του Ιουνίου.

Το φυσικό αέριο

Ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο δεν θα είναι απλώς ένα μεταβατικό καύσιμο και αυτό γιατί η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται και οι διαθέσιμες τεχνολογίες δεν μπορούν από μόνες τους να την καλύψουν. Για τις νέες τεχνολογίες υδρογόνου, αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών τόνισε ότι δεν είναι αρκετά ώριμες και ότι όποιος επενδύσει πρώτος θα χάσει λεφτά, ενώ σκεπτικισμό εξέφρασε για την αγορά των ΑΠΕ, η οποία όπως είπε είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των δικτύων, των μηδενικών τιμών και των περικοπών ενέργειας, και παράλληλα του ρίσκου της αγοράς.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2023, καθώς και τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Νέος πρόεδρος στη θέση του αποχωρούντος Γιάννη Παπαθανασίου, που έληξε η θητεία του, ορίστηκε ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT