Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην άνοδο της αεροπορικής κίνησης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην άνοδο της αεροπορικής κίνησης

Η πτητική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 4% την εβδομάδα 17-23 Ιουνίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Στην κορύφωση της θερινής περιόδου, τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, παραπέμπει ο συνωστισμός των αεροσκαφών στους ελληνικούς αιθέρες κατά τον φετινό Ιούνιο. Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός πτήσεων απεικονίζεται στην καθυστέρηση με την οποία αναχωρούν αεροσκάφη που πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια, αλλά και ιδιωτικά jet και ελικόπτερα.

Την ενισχυμένη αεροπορική κίνηση φανερώνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το διάστημα 17 έως 23 Ιουνίου, κατά το οποίο η Ελλάδα ανήκει στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες με την ισχυρότερη πτητική δραστηριότητα. Κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ανά ημέρα ενισχύθηκε κατά 4%, σε 2.335, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έβδομη θέση, με κριτήριο τον ρυθμό αύξησης της αεροπορικής κίνησης. Σε σχέση με τα έτη 2023 και 2019 οι πτήσεις είναι κατά 7% και 17% ενισχυμένες.

Η Ελλάδα, με κριτήριο σύγκρισης την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (από αυτήν που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου) και την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εμφανίζει την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο από το σύνολο των δέκα χωρών. Είναι ενδεικτικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη με 6.270 πτήσεις, έχει σε σχέση με μία εβδομάδα πριν τον ίδιο αριθμό πτήσεων, ενώ συγκριτικά με το 2019 ο αριθμός είναι χαμηλότερος κατά 6%. Καθοριστική συμβολή, σύμφωνα με το Eurocontrol, στην «κατάκτηση» από την Ελλάδα της πρώτης θέσης, σε όρους ποσοστιαίας αύξησης, έχουν η Aegean και η Wizz Air.

Επίσης, η χώρα μας ανήκει στο κλειστό κλαμπ πέντε χωρών (μαζί με την Πολωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία) που εμφανίζουν αεροπορική κίνηση υψηλότερη σε σχέση με το 2019. Στα υπόλοιπα κράτη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία) η αεροπορική κίνηση παραμένει από 5% έως 12% χαμηλότερη σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, η αύξηση του πτητικού έργου κατά 4% της ισπανικής αεροπορικής χαμηλού κόστους Vueling κατά το διάστημα 17 έως 23 Ιουνίου, έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, αποδίδεται και στα ενισχυμένα δρομολόγια από την Ελλάδα προς την Ισπανία.

Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ενισχύθηκαν κατά 59% και οι καθυστερήσεις πτήσεων –με μέση διάρκεια 3,9 λεπτά ανά πτήση– που αποδίδονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα και σε συρρίκνωση της χωρητικότητας, όπως και έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT