ΔΕΗ: Στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ το 2024

ΔΕΗ: Στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ το 2024

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων προχωράει ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ που, όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων, είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στα οικονομικά αποτελέσματα.Ο κ. Στάσσης επεσήμανε την αναβάθμιση του στόχου EBIΤDA για το 2024 σε 1,8 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του 2023 που επέτρεψαν την επιστροφή των μερισμάτων μετά μια δεκαετία.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών. Τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης, η κερδοφορία της ΔΕΗ θα συνεχιστεί και έως το 2026 το μέρισμα θα φτάσει στο 55% των καθαρών κερδών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ περιέγραψε το όραμά του για την επιχείρηση, η οποία διαθέτει πλέον πολυσχιδή δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη με στόχο να διαθέτει τα καλύτερα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, με μια επιχείρηση που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. «Απελευθερώνουμε τη δυναμική ενός ομίλου που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την ανάπτυξη της ΔΕΗ καθώς προσέθεσε 600 MW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και 5 GW έργων υπό ανάπτυξη. Χαρακτήρισε την εξαγορά της «Κωτσόβολος» στρατηγική κίνηση που, μεταξύ άλλων, εξοικονόμησε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδίαζε η ΔΕΗ να επενδύσει στον τομέα των logistics.

Γ. Στάσσης: Απελευθερώνουμε τη δυναμική ενός ομίλου που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, αναφέρθηκε στην υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 490 μεγαβάτ μαζί με την RWE στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλα 450 μεγαβάτ που εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους επόμενους μήνες του 2024, στη συνεργασία με την Intrakat για την ανάπτυξη 2,7 GW ΑΠΕ, καθώς και στη συμφωνία με τη Metlen για την ανάπτυξη 2 GW έργων ΑΠΕ σε τέσσερις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Ρουμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία).

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. Εμφαση έδωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στη μετάβαση της εταιρείας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, η οποία συνεχίστηκε το 2023 με τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, με αποτέλεσμα τη μείωση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Τηλεπικοινωνίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στάσσης στις δραστηριότητες του ομίλου στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες μάλιστα θα αποσχιστούν σε ξεχωριστή εταιρεία με απόφαση της γενικής συνέλευσης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου είχαν συνδεθεί σε γρήγορο Ιντερνετ 185.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και την εισφορά του στη θυγατρική ΔΕΗ Οπτικές ίνες Μονοπρόσωπη Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Fibergrid.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT