Πόλος έλξης οι πολυτελείς κατοικίες

Οι ανταγωνιστικές τιμές σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για επίδοξους ξένους αγοραστές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Με τιμές πώλησης που ξεκινούν από 350.000 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 14 εκατ. ευρώ, η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα διανύει την καλύτερη περίοδό της, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πριν από 14 χρόνια. Το γεγονός μάλιστα ότι έχει μεσολαβήσει η περίοδος της κρίσης, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών συνέχιζαν να κινούνται ανοδικά, έχει προσδώσει στην ελληνική αγορά ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Berkshire Hathaway HomeServices σε πρόσφατη έκθεσή της για την ευρωπαϊκή αγορά πολυτελών κατοικιών, το 2022 η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12%, ενώ το 2023 η αύξηση διαμορφώθηκε σε 13%, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, οι οποίοι εξακολουθούν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα, κάτι το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Ξύδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη για πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε πόλο έλξης για τους επενδυτές, εξέλιξη η οποία ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω».

Πόλος έλξης οι πολυτελείς κατοικίες-1
Με τιμές πώλησης που ξεκινούν από 350.000 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 14 εκατ. ευρώ, η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα διανύει την καλύτερη περίοδό της, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών προέρχεται κυρίως από χώρες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ολλανδία. Κατά κύριο λόγο επιλέγουν ακίνητα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, είτε πρόκειται για κάποιο από τα δημοφιλή νησιά είτε για κάποια περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ προτιμούν ακίνητα τα οποία να μην απαιτούν πολλά χρήματα για τη συντήρησή τους, προτιμώντας σύγχρονες κατασκευές.

Την περίοδο αυτή, πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό, λόγω των επικείμενων αλλαγών στο καθεστώς του προγράμματος «χρυσή βίζα». Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου, το ελάχιστο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης για την εξασφάλιση της άδειας θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα νησιά (με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων), με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές από το εξωτερικό να επισπεύδουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα, «διανύουμε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες. Οι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προσφέρουν ανέσεις και παροχές όπως η βιωσιμότητα, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ξενοδοχειακές ανέσεις ανέρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζει η κ. Σαΐα, «μεγάλη είναι η ζήτηση για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου, ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης, καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα. Σε αυτές τις περιοχές οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινάει από τα 350.000 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 14 εκατ. για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT