Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για τον πρόεδρο Σι

Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για τον πρόεδρο Σι

Η Τρίτη Ολομέλεια, που θα πραγματοποιηθεί μέσα Ιουλίου στο Πεκίνο, θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε τα σχέδιά του για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, από το υψηλό επίπεδο του χρέους στην τοπική αυτοδιοίκηση έως την αδύναμη κατανάλωση. Τα μέτρα του θα παρουσιαστούν στα μέσα Ιουλίου, όταν περίπου 370 κορυφαία στελέχη του κόμματος θα συγκεντρωθούν στο Πεκίνο για την περίφημη Τρίτη Ολομέλεια.

Οι προηγούμενες συναντήσεις τάραξαν την οικονομία αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικά ζητήματα. Ενα παρόμοιο συνέδριο το 1978 άνοιξε τον δρόμο για να λειτουργήσουν ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, ενώ ένα αντίστοιχο το 1993 εγκαινίασε την απελευθέρωση του γουάν και τη μετάβαση στη σοσιαλιστική οικονομία. Η επικείμενη συνάντηση θα καθορίσει εάν η Κίνα θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στα μάτια των επενδυτών.

Οι προσδοκίες είναι μεικτές. Η τελευταία Ολομέλεια καθυστέρησε πάνω από έξι μήνες και ακολούθησε μια περίοδο πολιτικών αλλαγών, που κορυφώθηκε με την αιφνίδια απομάκρυνση τριών υπουργών. Η συνάντηση πραγματοποιείται επίσης τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον τομέα των ακινήτων και μετά το sell off ύψους 2 τρισ. δολαρίων σε κινεζικές μετοχές μεταξύ 2022 και 2023, ύφεση που προκλήθηκε από τις ρυθμιστικές καταστολές του Πεκίνου και από την επιδείνωση της γεωπολιτικής σχέσης με την Ουάσιγκτον.

Η κορυφαία πρόκληση του Σι είναι να κατευθύνει τη χώρα προς μια «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας» και ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις οικονομικές ανισορροπίες. Η Κίνα χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική εθνική κατανομή του εισοδήματος. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα έσοδα στις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις. Θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει το δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις ατομικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στην Ολομέλεια για να καθορίσουν τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Οι κρατικοί γίγαντες φαινόταν ότι θα ευδοκιμήσουν μετά την πανδημία, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, μειώθηκαν σε μέγεθος. Ωστόσο, το τελευταίο μήνυμα είναι πιο ευπρόσδεκτο για τους επιχειρηματίες.

Ενα πρωτοσέλιδο άρθρο αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα People’s Daily καλούσε σε περαιτέρω άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις, οι οποίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία πέρυσι. Ισως οι προσδοκίες από μία και μόνο συνάντηση να είναι υπερβολικές, αλλά αν ο Σι ακολουθήσει την πρόσφατη ρητορική του, η φετινή Τρίτη Ολομέλεια θα μείνει στην Ιστορία όπως εκείνες του 1993 και του 1978.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT