Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών η NBG Securities

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών η NBG Securities

Εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες πριν από το τέλος του έτους, εάν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό διεθνές σοκ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πέντε θετικούς καταλύτες και τέσσερις σημαντικούς κινδύνους εντοπίζει η NBG Securities για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, η οποία δηλώνει επιφυλακτικά θετική για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο δεύτερο εξάμηνο. Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως τα περισσότερα από τα «συστατικά» τα οποία διαμόρφωσαν και οδήγησαν τις ισχυρές επιδόσεις του Χ.Α. το 2023, καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεχίζουν να υπάρχουν, και εάν απουσιάσει κάποιο σημαντικό διεθνές σοκ αναμένεται να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη και πάλι πάνω από τις 1.500 μονάδες πριν από το τέλος του έτους.

Πρώτο «συστατικό» είναι η πολιτική σταθερότητα, όπως επισημαίνει. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αν και στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ωστόσο σηματοδοτούν ότι δεν υπάρχει καμία ανατροπή εντός της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Η NBG Securities πιστεύει ότι αυτό σημαίνει –σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία– ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές και στη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το υποστηρικτικό μακροοικονομικό πλαίσιο αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό παράγοντα για τις προοπτικές του Χ.Α., όπως τονίζει. Αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 2% το 2024-2025 και θα υπερβεί τους μέσους όρους της Ε.Ε. λόγω της επενδυτικής δραστηριότητας, των ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των δαπανών του RRF, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον θα στηρίξει την αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων, με θετικό αντίκτυπο για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Τρίτος καταλύτης είναι το γεγονός ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει και η ρευστότητα της αγοράς έχει ενισχυθεί, όπως φαίνεται από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. (στα 140 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος φέτος έναντι 111 εκατ. ευρώ το 2023), καθώς και από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στις πρόσφατες συναλλαγές (IPO του ΔΑΑ, αποεπένδυση ΤΧΣ από την Πειραιώς, placements σε Metlen, Jumbo, HELLENiQ ENERGY, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, και το mega deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Ενα άλλο «ατού» για το Χ.Α. ήταν και είναι οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών έναντι των μετοχών της Ε.Ε. Παρά τα κέρδη του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά 9% από τις αρχές του έτους, τα οποία είναι ελαφρώς υψηλότερα από αυτά των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount) 51% και 37% έναντι των παγκόσμιων και των ευρωπαϊκών μετοχών, αντίστοιχα, κάτι που κατά τη χρηματιστηριακή σημαίνει ότι έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Τέλος, η ανθεκτική κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει το Χ.Α., σε συνδυασμό με το υποστηρικτικό μακροοικονομικό υπόβαθρο (δηλαδή ανάκαμψη επενδύσεων, αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, ισχυρός τουρισμός κ.λπ.).

«Ολοι οι παραπάνω καταλύτες παρέχουν μια διασφάλιση όσον αφορά τα θετικά θεμελιώδη στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω υπεραπόδοση», όπως σημειώνει η NBG Securities.

Πάντως υπογραμμίζει πως η θετική εκτίμησή της για τις ελληνικές μετοχές βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομαλή εφαρμογή των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και διαρκής πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Συνεπώς, σημαντικό κίνδυνο για την πορεία του Χ.Α. αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή/και το ενδεχόμενο μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Στους κινδύνους τοποθετεί και την πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις τουριστικές ροές. Επίσης υπογραμμίζει και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι θα μπορούσαν επηρεάσουν αρνητικά τις τουριστικές ροές, την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Τέλος, πρόσφατα προστέθηκαν και οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, ιδίως από τη Γαλλία, ενώ και οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου αναμένεται να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές. «Πιστεύουμε ότι τέτοιες πιέσεις στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική αγορά», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT