Η φοροδιαφυγή «μετακομίζει» στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η φοροδιαφυγή «μετακομίζει» στην ηπειρωτική Ελλάδα

Πρώτη η Πελοπόννησος, περιορίστηκε στα νησιά λόγω των εκτεταμένων ελέγχων

3' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στην ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, στα καφέ-μπαρ και στα καταστήματα λιανικής, με πρώτη την Πελοπόννησο που προσελκύει τα τελευταία χρόνια πολλούς τουρίστες τόσο Ελληνες όσο και ξένους.

Η μη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή, αλλά κανόνα, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσκομίζουν στους πελάτες δελτία παραγγελιών (αντί αποδείξεων), ενώ δεν λείπουν και οι «συναλλαγές». Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 50 ευρώ γίνεται μια έκπτωση 5 ευρώ, φυσικά χωρίς απόδειξη. Ετσι λοιπόν ο καταστηματάρχης κερδίζει τον ΦΠΑ, ενώ το εισόδημα μπαίνει στην τσέπη του αφορολόγητο.

Μπορεί λοιπόν όλα τα εμβληματικά μέτρα να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία (διασύνδεση ταμειακών με POS, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ.) και να συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, ωστόσο δεν «πιάνουν» τη μη έκδοση αποδείξεων.

Αντίθετα, στα νησιά φαίνεται ότι έχει εμπεδωθεί κάποιο κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης καθώς οι καλοκαιρινές αποβάσεις ελεγκτών και τα λουκέτα έχουν φοβίσει τους καταστηματάρχες. Το περυσινό έτος είχε καταγραφεί ρεκόρ λουκέτων στα νησιά, όπως για παράδειγμα στην Ανδρο και στην Πάρο. Φέτος τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτά τα δύο νησιά κόβουν αποδείξεις.

Λαϊκές αγορές

Εκτός από τη μη έκδοση αποδείξεων, πρόβλημα καταγράφεται και στις λαϊκές αγορές. Τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι εξαφανισμένα (ΔΙΜΕΑ). Η ΔΙΜΕΑ είναι η αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων, τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή των προστίμων. Για παράδειγμα, σε λαϊκή αγορά στην περιοχή του Παπάγου ο παραγωγός επικαλέστηκε, όταν πελάτης ζήτησε να πληρώσει με κάρτα, ότι το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή καθώς η ΑΑΔΕ καθυστερεί τις διαδικασίες (!) και ως εκ τούτου πρέπει να πληρώσει με μετρητά.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων αντί απόδειξης δίνουν στους πελάτες τους δελτία παραγγελιών.

Ισως εάν ο παραγωγός ήταν υποχρεωμένος να έχει μια ταμπέλα αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει στα καταστήματα που αναγράφει ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει εάν δεν λάβει απόδειξη, θα βοηθούσε. Η ταμπέλα θα πρέπει, δηλαδή, να αναγράφει ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει όσους αρνούνται την πληρωμή με κάρτα. Παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη χρήση της κάρτας στις λαϊκές αγορές και στα ταξί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή δεν έχουν εγκαταστήσει POS, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του οργάνου της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.

Το σχέδιο ελέγχων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θερινό σχέδιο της εφορίας, με τους ελεγκτές βρίσκονται σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι έφοδοι, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σε τουριστικούς προορισμούς θα πραγματοποιούνται από κλιμάκια ελεγκτών άλλων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι η χωρική αρμοδιότητα παύει να υφίσταται, όπως και το περυσινό έτος. Η κεντρική υπηρεσία θα εκπονεί σχέδιο αιφνιδιαστικών εφόδων για τις επόμενες 48 ή 72 ώρες και κλιμάκια ελεγκτών θα κάνουν «απόβαση» είτε με πλοία της γραμμής είτε με αεροπλάνα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι διασυνδέσεις ταμειακών μηχανών και POS λειτουργούν κανονικά, εάν διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και εάν εκδίδουν αποδείξεις.

Σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί αλλοίωση των μηχανισμών ή εντοπιστούν επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις, θα επιβάλλονται λουκέτα.

Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει σε ετήσια βάση τη διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών, επιτόπιων ελέγχων.

Εντόπισαν παράνομες πισίνες μέσω AI

Στην τελική ευθεία για να βρεθούν οι παράνομες πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία και δεν υπάρχει σχετική άδεια από την πολεοδομία βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αδήλωτες θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα χρειασθεί να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς η πισίνα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, ενώ θα πρέπει να διορθωθούν και τα στοιχεία του Ε9 ανεβάζοντας τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όταν άρχισε η σάρωση σε όλη τη χώρα για να εντοπιστούν οι αδήλωτες πισίνες. Χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες και έναν ειδικό αλγόριθμο εντόπισε στον δορυφορικό χάρτη τα μπλε σημεία και στη συνέχεια ξεχώρισε τις πισίνες από τα γήπεδα μπάσκετ. Πλέον η ΑΑΔΕ έχει όλα τα στοιχεία για τις πισίνες και θα ξεκινήσει τις διασταυρώσεις στο Κτηματολόγιο και στις φορολογικές δηλώσεις για να βρει τους φορολογουμένους που δεν τις έχουν δηλώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT