Χωρίς φοροαπαλλαγή το άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων

Χωρίς φοροαπαλλαγή το άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων

Αρνητικός ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χορήγησης φορολογικών κινήτρων για την επιστροφή στην αγορά μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων που παραμένουν κλειστά επί χρόνια. Οπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «στη φορολογία δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Είναι άραγε προτιμότερο ένας ιδιοκτήτης να χάνει το εισόδημα από το ενοίκιο, προκειμένου να μη φορολογηθεί γι’ αυτό;».

Με τον τρόπο αυτό μοιάζει να «κλείνει» προς το παρόν το «παράθυρο» για μια φορολογική παρέμβαση που θα στηριζόταν στην πρόταση που έχει υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ. Βάσει αυτής, προτεινόταν η χορήγηση τριετούς φοροαπαλλαγής από τον φόρο για εισοδήματα από ενοίκια σε όσους ιδιοκτήτες προχωρούσαν στη μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, που ήταν δηλωμένα ως κλειστά – κενά μέχρι και το τέλος του 2023.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο υπουργός είπε πως στην παρέμβαση που έγινε τον Δεκέμβριο για ομαλοποίηση της αγοράς ελήφθησαν υπόψη και οι δύο πλευρές. «Δεν έχουμε αποκλείσει προκαταβολικά τίποτα, είπαμε ότι όταν τελειώσει η τουριστική σεζόν θα βγάλουμε συμπεράσματα και ύστερα από συζήτηση θα καταλήξουμε σε πρόσθετες παρεμβάσεις», τόνισε.

Μέχρι το τέλος του έτους θα «τρέξει» και ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά, με τις πρώτες εξαγγελίες για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων μέσω του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής να έχουν γίνει ήδη από το 2022. Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων, πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό, όπου ιδιώτες θα καλούνται να αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών ή ωφελουμένων της ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, οι ιδιώτες θα κατασκευάζουν και θα εκμεταλλεύονται εμπορικούς χώρους, μέσω των οποίων θα αντλούν έσοδα. «Δεν πρόκειται για τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά για σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο υπουργός. Σε πρώτη φάση τα ακίνητα αυτά θα εκμισθώνονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και έναντι χαμηλού αντιτίμου σε δικαιούχους (κυρίως νέους έως 39 ετών), ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς ακόμη και να αγοράζουν τα ακίνητα τα οποία νοικιάζουν.

Οσον αφορά την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει και οι πρωτοβουλίες τώρα θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, μέσω της χαρτογράφησης και της ομαδοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ. Από αυτά, όσα είναι πιο ώριμα θα ομαδοποιηθούν και θα τεθούν σε διαγωνισμούς προς αξιοποίηση με τη μορφή «πακέτων», δηλαδή χαρτοφυλακίων και όχι το καθένα ξεχωριστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT