Μπαράζ προσφορών έως 50% από τις αλυσίδες λιανικής

Μπαράζ προσφορών έως 50% από τις αλυσίδες λιανικής

«Ζεσταίνεται» η αγορά ενόψει των εκπτώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ράλι προσφορών έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες η μία μετά την άλλη οι αλυσίδες λιανικής, σε μια προσπάθεια να «ζεστάνουν» την αγορά ενόψει των τακτικών θερινών εκπτώσεων οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου. Οι προσφορές, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης, φτάνουν ακόμη και το 50%, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προϊδεάζει για «γενναίες» εκπτώσεις και στη συνέχεια.

Οι προσδοκίες, πάντως, των εμπόρων δεν είναι υψηλές, καθώς το διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Απρίλιο η κατανάλωση ήταν εξαιρετικά συμπιεσμένη, με την αύξηση του τζίρου να είναι σχεδόν αποκλειστικά πληθωριστική. Στις τουριστικές περιοχές, μεταξύ αυτών και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μέρος των απωλειών από την καθίζηση της ζήτησης που παρατηρείται στην εγχώρια κατανάλωση αντισταθμίζεται από τις αγορές που κάνουν οι τουρίστες.

Ειδικότερα, στις αλυσίδες ένδυσης οι προσφορές κυμαίνονται από 20% έως 50%, στα έπιπλα έως 40%, στα καλλυντικά από 30% έως 40% και στα είδη υπόδησης από 10% έως 30%.

Χαμηλά οι προσδοκίες των εμπόρων. «Το πρώτο τετράμηνο ήταν πολύ δύσκολο», λένε.

«Το πρώτο τετράμηνο ήταν πολύ δύσκολο και η αύξηση του τζίρου που καταγράφηκε στο λιανεμπόριο ήταν καθαρά πληθωριστική», επισημαίνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Στις τουριστικές περιοχές τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά. Μάλιστα, υπάρχει μετατόπιση των αγορών που κάνουν οι ξένοι επισκέπτες από τα είδη ένδυσης και υπόδησης στα κοσμήματα και τα ωρολόγια. Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο 2-3 δρόμους. Οσο απομακρυνόμαστε προς τους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, αλλά και προς τις περιφερειακές αγορές της πρωτεύουσας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», προσθέτει ο κ. Καφούνης.

Μπαράζ προσφορών έως 50% από τις αλυσίδες λιανικής-1
Οι προσφορές, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης, φτάνουν ακόμη και στο 50%, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προϊδεάζει για «γενναίες» εκπτώσεις και στη συνέχεια. [ΑΠΕ]

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο με βάση τα στοιχεία που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 3,57 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, έναντι 3,39 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,3%. Σε παραδοσιακούς κλάδους του λιανεμπορίου, όπως αυτός της ένδυσης, ο τζίρος στο τετράμηνο διαμορφώθηκε σε 717, 94 εκατ. ευρώ έναντι 670,14 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τη σύγκριση των στοιχείων του α΄ τριμήνου 2024, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία από όλες τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις και όχι μόνο από όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου, εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, ανήλθε σε 5,35 δισ. ευρώ έναντι 5,26 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση μόλις 1,7%.

Στους κλάδους των ειδών ένδυσης και υπόδησης η αύξηση του τζίρου ήταν αντιστοίχως 3,6% και 4,2%, αύξηση που οφείλεται αποκλειστικά σε ανατιμήσεις που καταγράφηκαν στα είδη αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των ειδών ένδυσης – υπόδησης ήταν αυξημένες τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 κατά 5,8%. Κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ο όγκος πωλήσεων ήταν μικρότερος φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT