Σταθερές οι τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λέει το υπουργείο Ναυτιλίας

Σταθερές οι τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λέει το υπουργείο Ναυτιλίας

Συσκέψεις με ακτοπλόους για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και για την αύξηση των εκπτώσεων και προσφορών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν εξαιρέσεις τις οποίες αξιολογεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μη ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιούνται συσκέψεις με τους ακτοπλόους για τη συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων αλλά και την αύξηση των εκπτώσεων και προσφορών.

Τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων χαρακτηρίζονται από κύκλους του υπουργείου Ναυτιλίας θετικά στη συντριπτική πλειονότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Παράλληλα σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητώντας «στενότερη συνεργασία ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά εκ μέρους ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων», ενώ γίνεται αναφορά σε μια περίπτωση που χρήζει εξέτασης.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, για μία από τις μικρότερες εταιρείες που λειτουργεί και ταχύπλοα. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας προχώρησαν παράλληλα στην παρακάτω άτυπη ενημέρωση:

Από τον περασμένο χειμώνα ξεκίνησαν συσκέψεις και συνεργασία με τους ακτοπλόους για το θέμα της συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων και την παροχή πρόσθετων προσφορών. Το αποτέλεσμα είναι θετικό στη συντριπτική πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Από 7/6/2024 έως και 16/6/2024 πραγματοποίησαν οι κατά τόπους λιμενικές αρχές 377 ελέγχους σε επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά (7) παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων (άρθρο 44 πργ. 13 του ν. 4948/2022).

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου. Παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση ή μη του κρατικού ναυλολογίου, όπου απαιτείται. Εχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Τιμών που ελέγχει σε χρόνους (σχεδόν) real time όλα τα εκδιδόμενα εισιτήρια της ακτοπλοΐας και διαθέτει παράλληλα ιστορικό αρχείο. Το Παρατηρητήριο βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική λειτουργία και αναμένεται πολύ σύντομα να εκδίδει εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια reports για επιλεγμένες γραμμές, τόσο για τα συμβατικά όσο και για τα ταχύπλοα σκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT