Ανάπτυξη 0,7% το α΄ τρίμηνο για τη βρετανική οικονομία

Ανάπτυξη 0,7% το α΄ τρίμηνο για τη βρετανική οικονομία

Θετική έκπληξη από τα στοιχεία για το ΑΕΠ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ανεβάζει ταχύτητα η βρετανική οικονομία, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 4ης Ιουλίου, με την ευρύτερη οικονομική εικόνα ωστόσο να παραμένει εύθραυστη ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που εκτός απροόπτου θα αναδείξει νικητή τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Η οικονομία της χώρας ανακάμπτει από την ύφεση, καταγράφοντας την ισχυρότερη ανάπτυξη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και μάλιστα ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με τις υπηρεσίες και τις καταναλωτικές δαπάνες να οδηγούν τα κέρδη.

Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξεως του 0,6%. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν το επιχείρημα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι τα δύσκολα για τη χώρα πέρασαν, έπειτα από μια «ρηχή» ύφεση που κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός επιβάρυνε την οικονομία. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει σταθερή ανάπτυξη το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι καταναλωτές επωφελούνται από την αύξηση των μισθών και τη χαλάρωση της πίεσης του κόστους ζωής.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,5%, αναθεωρημένο από 0,4%, ύστερα από επτά συνεχόμενα τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη. Βελτίωση κατέγραψε και το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο εξάμηνο του 2021, λόγω της αύξησης των μισθών και της μείωσης των φόρων, σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν δεόντως από τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι δίνουν μάχη για να αποτρέψουν τις καταστροφικές απώλειες που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις ενάντια στην αντιπολίτευση των Εργατικών στις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Ο Σούνακ προσπαθεί να πείσει τους σκεπτικιστές ψηφοφόρους ότι μπορούν να εμπιστευθούν τους Τόρις στο τιμόνι μιας οικονομίας που δείχνει τώρα σημάδια βελτίωσης, μετά τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει σταθερή ανάπτυξη το υπόλοιπο του έτους.

Τα στοιχεία είναι «καλά νέα για όποιον είναι στο τιμόνι της χώρας αυτή τη στιγμή. Η οικονομία μπορεί να είναι λίγο ισχυρότερη από ό,τι είχε ήδη προβλεφθεί», δήλωσε ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, αρμόδιος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ισχυρότερη ανάπτυξη, την ίδια στιγμή, μπορεί επίσης να κάνει την Τράπεζα της Αγγλίας να ανησυχεί περισσότερο για τις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, δυνητικά αναστέλλοντας τις πρώτες της μειώσεις στα επιτόκια μετά την πανδημία. «Στο περιθώριο, όλα αυτά μπορεί να κάνουν την Τράπεζα της Αγγλίας λίγο λιγότερο άνετη απέναντι στη μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο Ντέιλς.

Η ανάκαμψη της Βρετανίας μετά την πανδημία εξακολουθεί να είναι η πιο ασθενική, στην ομάδα G7, εκτός της Γερμανίας, με ανάπτυξη 1,8% από το τέλος του 2019 πριν ενσκήψει ο ιός. Αντίθετα, οι ΗΠΑ σημείωσαν άνθηση κατά 8,6%. Οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται και πάλι ταχύτερα από τις τιμές, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των οικονομικών των νοικοκυριών που επλήγησαν από το σοκ στις τιμές της ενέργειας και τον διψήφιο πληθωρισμό του 2022. Υπάρχουν ακόμη σημάδια παρ’ όλα αυτά ότι οι καταναλωτές παραμένουν προσεκτικοί. Ο δείκτης αποταμίευσης, ο οποίος δείχνει το ποσό του διαθέσιμου εισοδήματος που οι άνθρωποι επιλέγουν να μην ξοδεύουν, αυξήθηκε στο 11,1% το πρώτο τρίμηνο, στο υψηλότερο ποσοστό από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αυτή είναι και πάλι μια έντονη αντίθεση σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές έχουν αυξήσει τις δαπάνες αποταμιεύοντας ένα σχετικά μικρό μέρος των εισοδημάτων τους. Οι αναλυτές συμβουλεύουν τους Βρετανούς να σπεύσουν για να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς με κάποιο αξιοπρεπές επιτόκιο καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί στη Βρετανία και αναμένεται η πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους αποταμιευτές, οπότε τώρα είναι η ώρα να δράσουν για να προλάβουν ένα αξιοπρεπές επιτόκιο, πριν αλλάξουν τα πράγματα», λέει ο Μαρκ Χικς, ειδικός σε αποταμιεύσεις στην επενδυτική εταιρεία Hargreaves Lansdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT