Στο 1,5 τρισ. δολ. οι συγχωνεύσεις και εξαγορές

Στο 1,5 τρισ. δολ. οι συγχωνεύσεις και εξαγορές

Το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε η αξία των συναλλαγών παγκοσμίως, αλλά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός τους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Ξεπέρασαν το 1,5 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) το πρώτο εξάμηνο του έτους, με ώθηση από τις συναλλαγές στις ΗΠΑ και από ορισμένες συγχωνεύσεις πολύ μεγάλης αξίας, που αντιστάθμισαν την ήπια πτώση του συνολικού αριθμού των εξαγορών. Η αξία των συμφωνιών αυξήθηκε 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group, που οφείλεται στο άλμα 70% σε συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός συμφωνιών υποχώρησε κατά 25% σε χαμηλό τετραετίας, καθώς οι εξαγορές αξίας κάτω των 500 εκατ. δολαρίων, οι οποίες αποτελούν στήριγμα για την αγορά, μειώθηκαν κατά 13%.

«Φέτος είναι πολύ καλύτερη χρονιά για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι όμως χαμηλά ο πήχυς επειδή πέρυσι ήταν ένα δύσκολο έτος», δήλωσε η Ανού Αϊγενγκαρ, παγκόσμια επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στην JP Morgan. Πράγματι, η δραστηριότητα στον τομέα M&A πέρυσι συρρικνώθηκε σε χαμηλό δεκαετίας εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού σε πολλές χώρες της Δύσης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Φέτος, καταλύτη στην ανάκαμψη αποτέλεσαν οι ΗΠΑ, όπου η αξία των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 43%, στα 796 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το 50% του διεθνούς συνόλου και κατακτώντας το μεγαλύτερο μερίδιο που έχει αποσπάσει η χώρα στην παγκόσμια αγορά από το 2019. Στην Ευρώπη η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων αυξήθηκε κατά 43%, ενώ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού μειώθηκε κατά 21%. Ανά κλάδο, η δραστηριότητα εκτινάχθηκε κατά 27% στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος είχε τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις μετά την τεχνολογία.

Βέβαια, η άνοδος στις μεγάλες συμφωνίες δεν ήταν αρκετή προκειμένου τα M&A να ανακτήσουν ρυθμούς αντίστοιχους με τα χρόνια πριν από την πανδημία. Ενδεικτικά, την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου φέτος, η αξία των συμφωνιών παρέμεινε κάτω του 1 τρισ. δολαρίων για όγδοο συναπτό τρίμηνο.

Σημειώνεται πάντως πως παρότι δεν είναι πάντοτε επιτυχημένες οι διαπραγματεύσεις τους, οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να προσεγγίσουν πιθανούς στόχους, τώρα που το μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να σταθεροποιείται και δεδομένου ότι θέλουν να ξεκινήσουν να υλοποιούν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων με στήριξη από private equity –ένα πεδίο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τις αγορές– αυξήθηκαν κατά 40%, καθώς οι επενδυτές έχουν περιουσιακά στοιχεία επιπέδου ρεκόρ, τα οποία θέλουν να πουλήσουν, ώστε να παράγουν κέρδη για τους χρηματοδότες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT