Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Φωτιές άναψε στην αγορά ενέργειας η πρόταση των παραγωγών αιολικής ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ) μέσω της επιβολής έκτακτου τέλους στους προμηθευτές. Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από πλευράς της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων να θυμίζει πόσα πληρώνουν οι καταναλωτές για την πράσινη ενέργεια των παλαιών έργων ΑΠΕ αλλά και συνολικότερα την παραγωγή των ΑΠΕ. Το τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) για τα έργα πριν από το 2021 υπερβαίνει το 0,5 δισ. ευρώ, έναντι συνολικού κόστους στήριξης των ΑΠΕ 1,6-1,7 δισ. ευρώ για το 2024. Οποιαδήποτε χρέωση τέτοιου τύπου στους προμηθευτές νοθεύει τον ανταγωνισμό, σημειώνει και προτείνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Ενοχλημένοι εμφανίζονται και οι προμηθευτές που αναμένουν να ανοίξει επίσημα η συζήτηση για την κάλυψη του ελλείμματος για να τοποθετηθούν, αν και σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι το… μάρμαρο στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής, όπως και να το βαφτίσουν.

Ατυπη περίοδος χάριτος για την ψηφιακή κάρτα        

Οδηγίες ώστε να εξαντλούν τη… συμβουλευτική τους δυνατότητα και κατά το επόμενο δίμηνο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας που θα ελέγχονται για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας φαίνεται πως έχουν λάβει οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας. Λόγω των δυσκολιών στην εφαρμογή του μέτρου, κυρίως από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και του γεγονότος ότι η υποχρεωτική χρήση της κάρτας από 1ης Ιουλίου συμπίπτει με τη θερινή περίοδο, φαίνεται πως τελικά επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν να δοθεί ακόμη μία άτυπη περίοδος χάριτος.     

Νέα σειρά συμβουλευτικών εργαστηρίων από τη ΔΥΠΑ        

Εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας ανέργων, από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας πραγματοποιεί και τον Ιούλιο η ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν 69 διά ζώσης εργαστήρια σε 58 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και 20 διαδικτυακά εργαστήρια. Πρόκειται για μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΔΥΠΑ με στόχο την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής προετοιμασίας στους πολίτες που αναζητούν εργασία.

Τρίμηνα έντοκα και για μικροεπενδυτές  

Την επόμενη εβδομάδα και για πρώτη φορά ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί στη διάθεση τρίμηνων εντόκων στο κοινό. Εως τώρα έχουν διατεθεί σε μικροεπενδυτές μόνο εξάμηνα έντοκα και έντοκα διάρκειας 52 εβδομάδων. Ετσι, όσοι ιδιώτες θέλουν να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μπορούν να το κάνουν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ. Η δημοπρασία των εντόκων διάρκειας τριών μηνών θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Ιουλίου.   

Υποψιάστηκαν το λάθος την τελευταία στιγμή  

Ενα αδιανόητο… φιάσκο πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο ΕΦΚΑ, χάρη στην αντίληψη και την εμπειρία του διοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η επιβολή των πρώτων ποινών σε εργαζόμενους συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ότι απασχολούνται ή που δήλωσαν, αλλά δεν κατέβαλαν τις ανάλογες εισφορές. Η αρχική εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 9.500 συνταξιούχοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, εμφανίστηκαν στο σύστημα ότι χρωστούν. Καθώς ο αριθμός φάνηκε –και ήταν– ιδιαίτερα μεγάλος, αποφασίστηκε να σταλεί αφενός email στους ίδιους, αφετέρου να γίνουν έλεγχοι με την ΑΑΔΕ. Και αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ενδεικτικό της παθογένειας των συστημάτων. Ενώ είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους, δεν είχε διακοπεί και η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Ευτυχώς, τα αντανακλαστικά της διοίκησης ήταν γρήγορα και τελικά κρατήθηκαν ποσά μόνο για περίπου 1.500 «παραβάτες».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT