Μαγνήτης για ξένους επενδυτές η ινδική αγορά ομολόγων

Μαγνήτης για ξένους επενδυτές η ινδική αγορά ομολόγων

Αναμένεται ότι θα προσελκύσει έως 25 δισ. δολ. μέσα στους επόμενους 10 μήνες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Θεαματική αύξηση των εισροών ξένου κεφαλαίου αναμένει η Ινδία και συγκεκριμένα στα κρατικά ομόλογά της, καθώς από χθες η JPMorgan Chase τα έχει εντάξει στον δείκτη της που παρακολουθεί τις αναδυόμενες αγορές. Από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εξέφρασε ο επενδυτικός κολοσσός την πρόθεση να εντάξει το ινδικό χρέος στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, διεθνείς επενδυτικές και funds που τοποθετούνται σε ομόλογα έχουν ήδη επενδύσει 11 δισ. δολ. σε τίτλους του ινδικού δημοσίου. Τώρα, όμως, η JPMorgan Chase προβλέπει πως οι τίτλοι της ανερχόμενης Ινδίας θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια ύψους 20 έως 25 δισ. δολ. μέσα στους επόμενους 10 μήνες.

Το χρέος της Ινδίας προσελκύει πλέον μαζικά τους επενδυτές που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, καθώς η χώρα σημειώνει σταθερή και μεγάλη ανάπτυξη και σταθερό νόμισμα. Τόσο τα κρατικά όσο και τα εταιρικά ομόλογα της Ινδίας καταγράφουν σταθερές εισροές ξένων κεφαλαίων επί έξι συναπτά τρίμηνα. Σύμφωνα με τον Βίκας Τζάιν, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε τίτλους, νόμισμα και εμπορεύματα της Ινδίας στην Bank of America, «οι περισσότερες εισροές προέρχονται από επενδυτές που παρακολουθούν τον δείκτη και θα είναι σταθεροί».

Ο ίδιος προσθέτει πως «στους θετικούς παράγοντες για την Ινδία συγκαταλέγονται η μείωση του χρέους της, τα σταθερά μακροοικονομικά μεγέθη και η ευνοϊκή ισορροπία ζήτησης και προσφοράς». Πέραν αυτών, πάντως, για τους ξένους επενδυτές τα ομόλογα της Ινδίας προσφέρουν πρόσβαση σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά που προσφέρει υψηλές αποδόσεις, καθώς μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα άλλων αναδυόμενων αγορών.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις με εκείνες της JPMorgan Chase καταλήγει και ο Ντιπάκ Αγραουάλ, επικεφαλής των επενδύσεων σε ομόλογα στο Kotak Mutual Fund. Μιλώντας προσφάτως στο αμερικανικό δίκτυο CNBC προέβλεψε πως μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες η Ινδία θα καταγράψει «σταθερές εισροές από 25 έως 30 δισ. δολ.». Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως η ένταξη των ινδικών ομολόγων στον δείκτη της JPMorgan Chase θα αποβεί συνολικά προς όφελος όλων των αγορών ομολόγων, ενώ επικαλείται τα «πολύ ισχυρά και σταθερά» μακροοικονομικά μεγέθη της Ινδίας.

Από χθες η JPMorgan Chase έχει εντάξει στον δείκτη της που παρακολουθεί τις αναδυόμενες αγορές τους κρατικούς τίτλους της Ινδίας.

Ο πληθωρισμός στην Ινδία αποκλιμακώθηκε τον Μάιο στο 4,75% καταγράφοντας τον πέμπτο συναπτό μήνα υποχώρησης, αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2023. Σημειωτέον ότι ο στόχος της Τράπεζας της Ινδίας για τον πληθωρισμό είναι στο 4%, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι μπορεί να ανεχθεί έως και μια επιτάχυνση του δείκτη στο 6% ή μια υποχώρησή του στο 2%. Αλλοι θετικοί παράγοντες τους οποίους επικαλούνται αναλυτές και επενδυτές είναι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που παρουσίασε η Ινδία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και η σταθερότητα της ινδικής ρουπίας και το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει μετά την πανδημία η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ινδίας, η Μουμπάι, έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της, που φτάνει πλέον περίπου στα 5 τρισ. δολ. και πλησιάζει εκείνη του Χονγκ Κονγκ. Και η οικονομία της Ινδίας είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Η Μουμπάι έχει πληθυσμό 26 εκατ., αν συμπεριληφθούν και τα προάστιά της. Εχει παρουσιάσει εκπληκτική ανάπτυξη, που φαίνεται στα εντυπωσιακά έργα ανά τη χώρα, από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τη θάλασσα αλλά και πάνω από τις διαβόητες παραγκουπόλεις, καθώς και νέες γραμμές του μετρό με τεχνοτροπίες Art Deco.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT