Με βραδύτερους ρυθμούς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων

Με βραδύτερους ρυθμούς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων

Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ειδών διατροφής στην Ελλάδα, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που καταγράφηκαν τον Μάιο, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική 2023-2024

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ειδών διατροφής στην Ελλάδα, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που καταγράφηκαν τον Μάιο, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική 2023-2024. Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα «αναζωπύρωσή τους» σε περίπτωση –για παράδειγμα– έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι με την ξηρασία και το φθινόπωρο με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ή παρατεταμένων ξηρασιών σε χώρες – μεγάλους παραγωγούς βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα σιτηρά.

Για ποιον λόγο, αν και καταγράφηκε σχετικά γρήγορη αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, δεν συνέβη το ίδιο με τον πληθωρισμό των τροφίμων; Σύμφωνα με την ΤτΕ, η επιμονή αυτή συνδέεται με το πλήθος και τη μεταβλητότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό ειδών διατροφής. Οι τιμές της ενέργειας, οι τιμές των λιπασμάτων και οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, που λειτουργούν ως κύρια εισροή για τα επεξεργασμένα είδη διατροφής, παρουσιάζουν έντονες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, ωθώντας υψηλότερα τόσο το γενικό επίπεδο τιμών όσο και τις τιμές των τροφίμων. Οι ταυτόχρονες αυξήσεις των παραγόντων αυτών (ταχύτερη αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος επέδρασε καθοριστικά στην τιμή της ενέργειας, των σιτηρών, των λιπασμάτων κ.ά.) είναι η βασική αιτία της υψηλής επιμονής του. Στους παράγοντες αυτούς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η αβεβαιότητα που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής κυμάνθηκε από 1,2% το 2021 σε 9,7% το 2022, 9,9% το 2023 και 5% το πρώτο πεντάμηνο του 2024. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των ειδών διατροφής στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 1,5% το 2021, 9% το 2022, 10,9% το 2023 και 3,5% το διαθέσιμο πεντάμηνο του 2024. Την προηγούμενη δεκαετία, 2010-2019, ο μέσος πληθωρισμός των ειδών διατροφής στην Ελλάδα ήταν 1,3% και στην Ευρωζώνη 1,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT