Η επόμενη μέρα της Folli Follie, που αγωνίζεται να επιβιώσει

Η επόμενη μέρα της Folli Follie, που αγωνίζεται να επιβιώσει

H δέσμευση περιουσιακών στοιχείων απειλεί τη βιωσιμότητα της εταιρείας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί, την περασμένη Πέμπτη, ο κύκλος της ποινικής διαδικασίας για την υπόθεση της Folli Follie να ολοκληρώθηκε με την επιβολή ποινών πολυετών καθείρξεων από δέκα έως δεκαεπτά χρόνια σε μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ωστόσο η επόμενη μέρα για την εταιρεία παραμένει δύσκολη. Μέχρι τον Μάιο του 2018, οπότε το fund Quintessential Capital Management (QCM) αποκάλυπτε ότι η επιχειρηματική αυτοκρατορία της οικογένειας Κουτσολιούτσου είχε στηριχθεί σε πλασματικά μεγέθη, η Folli Follie αποτελούσε έναν πολυεθνικό όμιλο με 45 θυγατρικές σε Ασία, Μεγάλη Βρετανία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2011, μέγεθος που άγγιξε το 1,4 δισ. το 2017. Ο όμιλος έμοιαζε ακλόνητος ακόμη και έναντι ρεπορτάζ, όπως αυτό της εφημερίδας Financial Times το 2015 που είχε τίτλο «Ο,τι γυαλίζει στη Folli Follie» και έθετε εύλογα ερωτήματα για την αξιοπιστία των μεγεθών του ομίλου κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ.

Το 2020 για να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας, με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τοποθετήθηκε νέα (προσωρινή) διοίκηση με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο. Επί των ημερών της, επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, της οποίας όμως η εφαρμογή έχει ανηφορική πορεία. Κι αυτό, επειδή ακίνητη περιουσία 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικοί λογαριασμοί της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Tον Σεπτέμβριο του 2023, σε συνέχεια αιτήματος της εταιρείας, το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, όρισε την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ωστόσο οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες επενδυτές-θύματα της Folli Follie κατέθεσαν αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος. Το αίτημα έκανε δεκτό ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης που άσκησε τον Οκτώβριο του 2023 την αναίρεση του βουλεύματος. Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie ζήτησαν, εκ νέου, την αποδέσμευση των assets της εταιρείας, με το αίτημά τους να απορρίπτεται. Ως εκ τούτου, η νέα Folli Follie θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της με το «βαρίδι» των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της. Χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Το 2023 ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 20% έναντι του 2022, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 35 εκατ. ευρώ.

«Η απόδοση αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και κυρίως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία που επικυρώθηκε από το δικαστήριο. Ζητούμε έστω και τώρα να δοθεί άμεσα λύση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η επιχείρηση και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», ανέφεραν πρόσφατα, σε ανοιχτή επιστολή τους, οι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της Folli Follie. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες, την OpsCo που συστάθηκε τέλη της προηγούμενης χρονιάς και την AssetsCo, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η δραστηριότητα της εταιρείας έχει πληγεί και από την απώλεια αντιπροσώπευσης της Nike, αλλά και 42 εμπορικών επωνυμιών, με τη Folli Follie να προπληρώνει για την προμήθεια εμπορευμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έχει αποδώσει κρατικά έσοδα 150 εκατ. ευρώ, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει ρευστότητα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της, όπως το Minion (έναντι 26 εκατ. ευρώ) και τα ναυπηγεία της Planaco –ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου– στην Αίγινα. Σήμερα, η Folli Follie διαθέτει περίπου 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ πριν από μερικούς μήνες εγκαινίασε ένα νέο κατάστημα στην οδό Ερμού 35 στην Αθήνα. Το 2023 ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 20% έναντι του 2022, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 35 εκατ. ευρώ. Η έλλειψη ρευστότητας και πάγιων περιουσιακών στοιχείων δυσχεραίνει την υλοποίηση κάθε είδους αναπτυξιακού σχεδίου από την προσωρινή διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει γίνει δέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Παρά τα όποια προβλήματα, η FF εξακολουθεί να εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης, με τα brands της (π.χ. heaven on earth) να συνεχίζουν να προσελκύουν σημαντική ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT