Άρθρο του Νίκου Αυλώνα στην «Κ»: Η πράσινη ατζέντα της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές

Άρθρο του Νίκου Αυλώνα στην «Κ»: Η πράσινη ατζέντα της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές

Οι εκλογές της Ε.Ε. στις αρχές Ιουνίου σηματοδότησαν το τέλος του πιο «πράσινου» Κοινοβουλίου της Ενωσης, μετά από ανησυχίες για τα πάντα, από τις πολιτικές για το κλίμα μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής και τη μετανάστευση, που έδωσαν ώθηση στους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Τα πράσινα κόμματα έχασαν 18 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, μετακινούμενα από την τέταρτη στην έκτη θέση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Οι εκλογές της Ε.Ε. στις αρχές Ιουνίου σηματοδότησαν το τέλος του πιο «πράσινου» Κοινοβουλίου της Ενωσης, μετά από ανησυχίες για τα πάντα, από τις πολιτικές για το κλίμα μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής και τη μετανάστευση, που έδωσαν ώθηση στους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Τα πράσινα κόμματα έχασαν 18 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, μετακινούμενα από την τέταρτη στην έκτη θέση. Παρά την προώθηση της Ακροδεξιάς, τα κεντρώα, φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις πράσινες πολιτικές και νόμους;

Η στροφή προς τα δεξιά μπορεί να δυσκολέψει την ψήφιση νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή του ανταγωνισμού από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια ανάλυση του Reuters προβλέπει ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες πολιτικές και νομοθεσίες θα παραμείνουν και οι βασικοί στόχοι της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή δεν θα αναιρεθούν, καθώς τα κύρια κόμματα που υποστηρίζουν τις τρέχουσες πολιτικές εξακολουθούν να κατέχουν την πλειοψηφία.

Το νέο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αποδυναμώσει ορισμένα πράσινα μέτρα, και η πολιτική εστίαση προβλέπεται να μετατοπιστεί στην ασφάλεια και τη βιομηχανία. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση θα είναι πλέον η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση εν μέσω αργής οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές στις επερχόμενες πράσινες νομοθεσίες από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Πιθανή αποδυνάμωση υφιστάμενων μέτρων: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να προσπαθήσει να αποδυναμώσει, χωρίς όμως να καταργήσει, ορισμένα υπάρχοντα πράσινα μέτρα, ιδιαίτερα εάν αυτά θεωρούνται ότι επιβαρύνουν υπερβολικά τις βιομηχανίες.

2. Αναθεώρηση στόχων κλιματικής αλλαγής: Αν και οι βασι-κοί στόχοι της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή πιθανότατα δεν θα αναιρεθούν, ενδέχεται να υπάρξουν προσπάθειες αναθεώρησης ορισμένων στόχων ή χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικοί.

3. Χρηματοδότηση πράσινης μετάβασης: Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού. Μπορεί να απαιτηθούν νέες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων.

4. Νέες νομοθεσίες και πολιτικές: Παρά τις δυσκολίες, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανώς θα προτείνει και εγκρίνει νέες νομοθεσίες που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την προστασία της βιοποικιλότητας, που ούτως ή άλλως έχουν δρομολογηθεί.

Σημειώνεται ότι η ακριβής κατεύθυνση των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων και τις προτεραιότητες που θα θέσουν οι νέοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέρα από αυτό, σημαντικές νομοθεσίες που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως οι CSRD (2022/2464) και CS3D, αναμένεται να ισχύσουν κανονικά και από αρχές του 2025 και οι εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή τους, μια και η επιρροή τους θα είναι καθοριστική στις λειτουργίες τους και στη βιωσιμότητά τους.

*Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT