Μόνο στους κλάδους με λειτουργία 24/7 η εξαήμερη εργασία

Μόνο στους κλάδους με λειτουργία 24/7 η εξαήμερη εργασία

Για την επιπλέον ημέρα που θα απασχολείται ο εργαζόμενος το ημερομίσθιο θα είναι αυξημένο κατά 40%

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Σε κλάδους «συνεχούς ροής», που λειτουργούν δηλαδή 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα μπορεί να εφαρμόζεται εφεξής η 6ήμερη εργασία, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί για επιπλέον 8 ώρες, ακόμη μία ημέρα, πέραν του 5ημέρου, καταβάλλοντας προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο. Αν μάλιστα η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία ή Κυριακή, τότε το ημερομίσθιο μπορεί να φθάσει έως και στο 115%.

Παρότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν οι έντονες αντιδράσεις, με τα συνδικάτα να κάνουν λόγο για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και εβδομάδα-λάστιχο. Βέβαια, οι ειδικοί εξηγούν ότι η εξαήμερη εργασία στη χώρα μας ισχύει από το 2010. Με το νέο πλαίσιο, μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι αφορά αποκλειστικά:

– Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους.

– Επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Δεν θα εφαρμοστεί σε ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός, καθώς σε αυτούς τους κλάδους το ωράριο καθορίζεται μέσω κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα, δε, με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, ο νόμος ορίζει ρητώς τις εξής υποχρεώσεις:

– Υποχρεωτική προδήλωση της 6ης ημέρας στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

– Δήλωση του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.

– Απαγόρευση υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.

– Διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT