Ταχύτερα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

Ταχύτερα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

Τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος 2024) δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών είναι μόλις 40 εκατ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Με υψηλές ταχύτητες διεκπεραιώνονται τα αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ, εξέλιξη που διευκολύνει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές, στον ετήσιο προγραμματισμό τους. Στην αύξηση των επιστροφών κυρίως ΦΠΑ έχουν συμβάλει ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης αλλά και τα ηλεκτρονικά βιβλία, με την ΑΑΔΕ πλέον να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει. Τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος 2024) δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εκκρεμείς επιστροφές διαμορφώνονται σε 573 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 249 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς είτε δεν βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν είτε υπάρχουν διάφορα άλλα προβλήματα και έλλειψη δικαιολογητικών. Τα υπόλοιπα 284 εκατ. ευρώ είναι κάτω των 90 ημερών και έχουν δρομολογηθεί για επιστροφή στους φορολογουμένους και στις επιχειρήσεις.

Πριν από δέκα και πλέον χρόνια η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Στα ταμεία της εφορίας λίμναζαν περί τα 3 δισ. ευρώ επιστροφών ΦΠΑ (κάθε χρόνο), με τις επιχειρήσεις να δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να λάβουν αυτά που δικαιούνται. Μάλιστα είχε αναδειχθεί ως κυρίαρχο πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές. Οι επιστροφές την εποχή εκείνη γίνονταν με καθυστέρηση, στην καλύτερη περίπτωση σε 4 μήνες και έφθανε έως και 12 μήνες. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε εν μέσω οικονομικής κρίσης το πρόβλημα ρευστότητας. Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγάλες, περίμεναν επιστροφές ύψους κατά μέσον όρο 2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να «παγώνουν» κάθε επενδυτικό πρόγραμμα.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φετινή χρονιά υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές ΦΠΑ με ταχύτατες διαδικασίες με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές να γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα. Το νέο σχέδιο της εφορίας προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν γίνει επιστροφές φόρων (όχι μόνο ΦΠΑ) ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχει υπολογισθεί να επιστραφούν ποσά ύψους 6,58 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:

– Διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

– Αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.

– Αξιοποίησης «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Στη «χρυσή λίστα» θα ενταχθούν, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις, επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Συγκεκριμένα, στη λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που:

α) Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται αποκλειστικά σε κεντρικό επίπεδο και δεν δημοσιοποιούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT