Μεγάλη αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας

Μεγάλη αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας

Πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης - Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου το «καλάθι του νοικοκυριού»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Τον πενταπλασιασμό των προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας περί πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σειρά βασικών προϊόντων επιστρατεύει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Την ίδια ώρα παρατείνει μέχρι το τέλος του 2024, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του τελευταίου από τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, ορισμένα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, τα οποία κανονικά έληξαν στις 30 Ιουνίου 2024. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στα μέτρα για τη διαφάνεια στις τιμές και στην καταπολέμηση της ακρίβειας:

– Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 –για ένα εξάμηνο δηλαδή ακόμη– το μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε βασικά είδη διατροφής, σχολικά είδη, καύσιμα, πρώτες ύλες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και εισροών για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ως σημείο αναφοράς παραμένει το περιθώριο μεικτού κέρδους που ίσχυε προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πιο παλιό μέτρο –ελήφθη για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας–, το οποίο παρατείνεται συνεχώς από τότε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Μάλιστα ο προκάτοχος του κ. Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Κώστας Σκρέκας, είχε προϊδεάσει τον κλάδο περί άρσης του μέτρου στο τέλος Ιουνίου. Σε περίπτωση, πάντως, γρήγορης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, δεν αποκλείεται το μέτρο να πάψει να ισχύει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

– Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους επιβάλλεται και στην περίπτωση των προϊόντων (θερμοσιφώνων) που πωλούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ενώ παρατείνεται το μέτρο για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» (το οποίο αφορά αντικατάσταση παλαιού ψυγείου ή κλιματιστικού μηχανήματος) μέχρι την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος.

– Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 –επίσης για ένα εξάμηνο ακόμη– το «καλάθι του νοικοκυριού», μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 2 Νοεμβρίου 2022.

Πενταπλασιάζεται το ανώτατο πρόστιμο στην περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς αυξάνεται σε 5 εκατ. από 1 εκατ. ευρώ.

– Πενταπλασιάζεται το ανώτατο πρόστιμο στην περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς αυξάνεται σε 5 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ. Το κατώτατο όριο παραμένει το ίδιο (5.000 ευρώ).

– Τριπλασιάζεται το ανώτατο πρόστιμο από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ στην περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας η οποία προβλέπει τρίμηνη απαγόρευση των προσφορών στην περίπτωση που έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις. Να σημειωθεί ότι για την τήρηση του εν λόγω μέτρου, το οποίο εκ του νόμου 5082/2024 προβλέπεται ότι ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες επισταμένους ελέγχους.

– Παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (είχε λήξει η ισχύς τους στις 31 Μαΐου 2024) η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων προϊόντων, καθώς και η ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών πώλησης λιανικής οπωροκηπευτικών προϊόντων. Πρόκειται για μέτρα που είχαν ληφθεί το φθινόπωρο του 2023.

– Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όχι επ’ αόριστον.

Με την τροπολογία δεν επέρχεται καμία αλλαγή –για την ώρα– όσον αφορά την επ’ αόριστον ισχύ δύο άλλων εκ των μέτρων Σκρέκα: πρώτον, της μείωσης κατά 30% τουλάχιστον των παροχών των προμηθευτών προς τους λιανεμπόρους με μετατόπιση του οφέλους στην τιμή τιμοκαταλόγου και, δεύτερον, των «καθαρών» τιμών στα νωπά προϊόντα, μέτρο που προέβλεπε πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% μόνο για επιστροφές προϊόντων ή φύρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT