Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα ξεκινήσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα ξεκινήσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις

Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου – Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιουλίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 8 Ιουλίου κάνουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου, δηλαδή έως το τέλος του καλοκαιριού. Βάσει νομοθεσίας, η Κυριακή που ορίζεται ως προαιρετική για τη λειτουργία των καταστημάτων είναι η 14η Ιουλίου.

Οι έμποροι εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών την περίοδο των εκπτώσεων προκειμένου να μην παραπλανηθούν. Οπως τονίζουν, με βάση τη νομοθεσία σε κάθε ανακοίνωση με μειωμένη τιμή προϊόντος θα πρέπει να υποδεικνύεται και η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για 30 ημέρες πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Αρα οι δύο τιμές εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του κώδικα δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή, π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ, 100 ευρώ». Επιπλέον μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό, π.χ. «20% έκπτωση».

Σε περίπτωση που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Οι έμποροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σε όσους παραβαίνουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Τέλος, με βάση τη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιουλίου 2024. Το προτεινόμενο ωράριο για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από τις 11.00 έως τις 20.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT