Μικρή αύξηση παραγωγής και νέων παραγγελιών στη μεταποίηση

Μικρή αύξηση παραγωγής και νέων παραγγελιών στη μεταποίηση

Τον Ιούνιο ο δείκτης PMI του κλάδου διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες, καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Μία ακόμη σταθερή μηνιαία αύξηση κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι Ελληνες κατασκευαστές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI, του δείκτη υπευθύνων προμηθειών, από την S&P Global. Οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν περαιτέρω. Ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων πωλήσεων και των αγορών εισροών εξασθένησαν στους βραδύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το 2024 μέχρι σήμερα.

Οι παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό με σταθερό ρυθμό, παρότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εξασθένησε, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε περαιτέρω.

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος των διαταραχών στα ναυτιλιακά δρομολόγια παγκοσμίως εξακολούθησε να γίνεται αισθητός λόγω της απότομης επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ως εκ τούτου το υψηλότερο κόστος μεταφορών ώθησε στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών εισροών και των χρεώσεων εκροών παρέμειναν ιστορικά υψηλοί.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας σταθερή ανάκαμψη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στα μέσα του έτους. Ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2023. Η αύξηση των νέων παραγγελιών παρέμεινε έντονη στο πλαίσιο των ιστορικών δεδομένων, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, οι συνθήκες ζήτησης παρέμειναν ευνοϊκές για τις πωλήσεις τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2024, καθώς ορισμένες αναφορές για πιο υποτονική εμπιστοσύνη μεταξύ των υφιστάμενων πελατών αποδυνάμωσαν τη συνολική άνοδο.

Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα, ωστόσο με μόλις οριακό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως εκ τούτου, οι Ελληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω –αν και ασθενέστερη– αύξηση της παραγωγής στα μέσα του έτους. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε και πάλι από το πρόσφατο υψηλό του Μαρτίου, ωστόσο ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για ελληνικά αγαθά.

Παρ’ όλα αυτά, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να πλήττεται από τις δυσκολίες των προμηθευτών. Η απόδοση των προμηθευτών μειώθηκε και πάλι τον Ιούνιο, καθώς ο βαθμός στον οποίο επιμηκύνθηκαν οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT