Συνεχίζεται η άνοδος τιμών στις κατοικίες

Συνεχίζεται η άνοδος τιμών στις κατοικίες

Στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το β΄ τρίμηνο αυξήθηκε σε ετήσια βάση 12,4%, στα 2.120 ευρώ/τ.μ.

Στον Πειραιά εξακολουθούν να εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών, μετά και τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, όπως προκύπτουν από τον δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index) του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 28,9%, «σκαρφαλώνοντας» στα 2.470 ευρώ/τ.μ., από 1.917 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, σημειώθηκε ετήσια αύξηση 14,3%, στα 10 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πειραιά αποτελεί για μερικές ακόμη εβδομάδες έναν από τους τελευταίους «θύλακες» όπου μπορεί ένας επενδυτής εκτός Ε.Ε. να εξασφαλίσει άδεια διαμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», καταβάλλοντας «μόλις» 250.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια σημαντική άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να έχουν προχωρήσει σε απότομη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης των κατοικιών τους, ακόμη κι αν πρόκειται για ακίνητα σαφώς χαμηλότερης αξίας. Πάντως, με τις τελευταίες αλλαγές που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου θα κλείσει και αυτό το «παράθυρο», καθώς το ελάχιστο ύψος επένδυσης θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως επίσης και για τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά με ελάχιστο πληθυσμό 3.100 μόνιμων κατοίκων.

Συνολικά στην Αττική οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά, παρότι ήδη από πέρυσι τον Αύγουστο έχει αυξηθεί το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τη λήψη της golden visa στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 2.120 ευρώ/τ.μ., από 1.887 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, αύξηση κατά 12,4%. Κατά το πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή είχε ανέλθει σε 2.073 ευρώ/τ.μ. (+14,6% ετησίως), δείγμα ότι το «ράλι» καλά κρατεί.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα ενοίκια. Πλέον έχει καθιερωθεί το διψήφιο νούμερο, δηλαδή άνω των 10 ευρώ/τ.μ. σε πολλές περιοχές της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 10,58 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας άνοδο κατά 11,1% από πέρυσι, ενώ κατά 10,6% έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια στα νότια προάστια, αγγίζοντας τα 12,5 ευρώ/τ.μ. Στα 11,3 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται και το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στα βόρεια προάστια, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται σε 5,9%.

Στις πιο προσιτές περιοχές της Αττικής, όπως τα δυτικά προάστια, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 9,2% το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα πλέον να ανέρχεται σε 8,33 ευρώ/τ.μ., από 7,63 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημείωσε αύξηση κατά 10,5%, σε 2.342 ευρώ/τ.μ.

Αντιστοίχως, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 9,4%, σε 8,75 ευρώ/τ.μ., από 8 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT