Επενδύσεις 250 εκατ. από το νέο fund της EOS Capital Partners

Επενδύσεις 250 εκατ. από το νέο fund της EOS Capital Partners

Εστιάζει σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σε απόκτηση πλειοψηφικών συμμετοχών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Αλλάζει «πίστα» η EOS Capital Partners υπό τον πρώην τραπεζίτη Απόστολο Ταμβακάκη, καθώς το νέο επενδυτικό ταμείο που θα διαχειρίζεται, το EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ, θα εστιάζει πλέον σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στην απόκτηση πλειοψηφικών συμμετοχών. Επιπλέον, το μέσο ποσό επένδυσης θα είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το μέσο ποσό επένδυσης του πρώτου fund που διαχειρίστηκε η EOS Capital Partners. Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, προκαλώντας αναμφίβολα και αρκετές ανακατατάξεις, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω κυρίως εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων ανέρχονται σε 219 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners αναμένεται συνολικά να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νεοσύστατου ταμείου που το διαφοροποιούν σε σχέση με το EOS I Fund; Κατ’ αρχάς αυξάνεται σημαντικά το μέγεθος και ο αριθμός των εταιρειών προς επένδυση, καθώς το EOS II Fund θα επενδύει σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως 100 εκατ. ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζομένους, σε σύγκριση με το EOS I Fund, όπου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν έως 50 εκατ. κύκλος εργασιών και έως 250 εργαζομένους. Δεύτερον, η μέση επένδυση ανά εταιρεία θα ανέλθει στο ποσό των 22-23 εκατ. ευρώ, από τα 11 εκατ. ευρώ που ίσχυαν για το EOS I Fund. Οι επενδύσεις στο EOS II Fund θα αφορούν κατά 70% πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές, σε αντίθεση με το EOS I Fund που η αναλογία ήταν αντίστροφη, με το 70% των επενδύσεων να αφορά μειοψηφικές συμμετοχές.

Η μέση επένδυση ανά εταιρεία θα ανέλθει στο ποσό των 22-23 εκατ. ευρώ, από τα 11 εκατ. ευρώ που ίσχυαν για το EOS I Fund.

Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και κατά 30% κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες και family offices. Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund. Αξί-ζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο, όπως επεσήμανε χθες ο κ. Απ. Ταμβακάκης, αύ-ξησε στις επιχειρήσεις που συμμετέχει, αθροιστικά μέχρι σήμερα, τις θέσεις εργασίας κατά 1.550, τον κύκλο εργασιών κατά 108% και το EBITDA κατά 74%. «Για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα αυτά, πέρα από τα κεφάλαια που επενδύθηκαν, η παρουσία μας συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση και εμβάθυνση του τρόπου λειτουργίας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης εταιρειών, έχοντας σημαντική συμβολή στις στρατηγικές αποφάσεις και ιδιαίτερα στις κινήσεις πετυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της EOS Capital Partners.

Οι επενδύσεις του EOS I fund αφορούν τις ακόλουθες εταιρείες: Cosmos Sport, η γνωστή αλυσίδα αθλητικών που εξαγοράστηκε από τον κολοσσό JD Sports, Eurocatering (γνωστή από τις σαλάτες «Φρεσκούλης), Obrela Security Industries, Αρχειοθήκη, Med Frigo, Agrifreda, Hellenic Juices (επένδυση που έχει γίνει μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο), Μινέρβα, Eurolamp, Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. (επένδυση μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη) και Seagull Group.

Καθοριστικό ρόλο στον νέο κύκλο που ανοίγει για την EOS Capital Partners διαδραματίζει και η προσθήκη 5 νέων στελεχών στην επενδυτική ομάδα.

Τη δημιουργία του EOS II Fund καλωσόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί εχέγγυα για περισσότερες επιτυχημένες επενδύσεις προς όφελος κυρίως των ελληνικών ΜμΕ, σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT