Σε άνθηση η αγορά των ρομπότ διεθνώς

Από τις αρχές του έτους, startups του κλάδου έχουν αντλήσει 4,2 δισ. δολ. – Μερίδιο διεκδικούν και ελληνικές εταιρείες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Ρομπότ-χειρουργοί, δίποδα ανθρωποειδή που εισάγονται στις αποθήκες μεγάλων retailers αυτοματοποιώντας ανθρώπινες εργασίες, ρομπότ-αγρότες που ψεκάζουν τις καλλιέργειες. Με την ενσωμάτωση και της τεχνητής νοημοσύνης, η αγορά αυτή βρίσκεται φέτος «σε πλήρη άνθηση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων. Τη στροφή των επενδυτών σε ρομπότ και τεχνολογίες που παραπέμπουν σε εικόνες επιστημονικής φαντασίας επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας crunchbase. Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, startups του κλάδου της ρομποτικής έχουν συγκεντρώσει 4,2 δισ. δολ., αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.

Επενδυτική φρενίτιδα έχουν προκαλέσει αρκετές startups, ανάμεσά τους η FigureAI, εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή ρομπότ που μοιάζουν με τον άνθρωπο και κινούνται όπως αυτός. Η εταιρεία εξασφάλισε τον περασμένο Φεβρουάριο 675 εκατ. δολ., ενσωματώνοντας στο μετοχικό της κεφάλαιο κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας, όπως οι Nvidia, Microsoft, Amazon κ.ά. Εκτός όμως από τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες πρωτοστατούν στις εξελίξεις, η ιταλικού DNA MMI συγκέντρωσε 110 εκατ. δολ. από τη Fidelity, επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 5 τρισ. δολ. Η startup αναπτύσσει ρομπότ που μιμούνται τις ανθρώπινες κινήσεις των χεριών, συμβάλλοντας έτσι στη διενέργεια ακόμη και μικροχειρουργικών επεμβάσεων.

Το δικό της μερίδιο σε αυτή την όλο αναπτυσσόμενη αγορά διεκδικεί η Ελλάδα, με αρκετά εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια να έχουν στρέψει εδώ και αρκετό διάστημα το ενδιαφέρον τους σε εταιρείες του κλάδου. Κάποια από τα ρομπότ made in Greece ήδη έχουν τεσταριστεί επί ελληνικού εδάφους, ενώ ειδικά στον κλάδο της αγροτεχνολογίας η λίστα των ελληνικών εφευρέσεων όλο και ενισχύεται. Σε αυτή συγκαταλέγεται και η περίπτωση της νεοφυούς εταιρείας Agroverse που αναπτύσσει ηλεκτρικό ρομπότ-αγρότη, το οποίο μπορεί ο εκάστοτε παραγωγός να το μισθώσει μέσα από εφαρμογή, τύπου Uber, ώστε να το χρησιμοποιήσει για να εκτελέσει αγροτικές εργασίες, όπως η κοπή των χόρτων, ο ψεκασμός της καλλιέργειας κ.ά. Ο παραγωγός μπορεί να το παραγγείλει, από όπου κι αν βρίσκεται, αξιοποιώντας μια τεχνολογία που κάνει σχεδόν ό,τι και ο αγρότης. Αντίστοιχα, ραντάρ τεχνητής νοημοσύνης τοποθετημένο στα γεωργικά τρακτέρ, ικανό να εντοπίζει τις ανάγκες του αγρού και να ρίχνει λίπασμα κ.ά., όπου είναι αναγκαίο, αναπτύσσει η ελληνική Augmenta, την οποία εξαγόρασε πέρυσι η CNH Industrial.

Στο μεταξύ, 2,5 εκατ. δολ. άντλησε πρόσφατα και η ελληνική startup Bota Systems, η οποία, μέσα από τους αισθητήρες δύναμης-ροπής, δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής, έχοντας φτάσει να πουλήσει το σύστημά της στη Nokia αλλά και στην Apple. Ακόμη πιο «έξυπνα» φιλοδοξεί να κάνει τα ρομπότ η ελληνικών συμφερόντων startup Acumino του Μηνά Λιαροκάπη που έχει έδρα το Σιάτλ και παρουσία σε Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία. Τα εξωσκελετικά συστήματα της εταιρείας μεταφέρουν στα ρομπότ δεξιότητες γρήγορα, με σκοπό να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που χρειάζεται ένα εργοστάσιο για να αυτοματοποιηθεί. Η εταιρεία άντλησε πριν από λίγους μήνες 6,5 εκατ. δολ. από το ελληνικό Big Pi Ventures και διεθνείς επενδυτές, με την προοπτική, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT