Κρίσιμη εβδομάδα για το deal συγχώνευσης Αττικής – Παγκρήτιας

Κρίσιμη εβδομάδα για το deal συγχώνευσης Αττικής – Παγκρήτιας

Προθεσμία ΤτΕ έως την Παρασκευή για οριστικοποίηση του σχεδίου των μετόχων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Προθεσμία έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου έχει δώσει η ΤτΕ στην Τράπεζα Αττικής και στην Παγκρήτια Τράπεζα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία μεταξύ των μετόχων για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και την τήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας μετά την υπαγωγή των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Τράπεζας Αττικής στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, βάσει των οποίων ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχώρησε στο 10,8% από 12,8% που ήταν στα τέλη του 2023. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας δεν περιλαμβάνει την επίπτωση από την ένταξη του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» και σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας αποδίδεται, μεταξύ άλλων, «στην εποπτική απόσβεση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II», που είχε εκδώσει η Αττικής στα τέλη του 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, ζητούμενο παραμένει ο ακριβής προσδιορισμός της ζημίας που θα επιφέρει η ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» τόσο για την Αττικής όσο και για την Παγκρήτια, προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που θα ακολουθήσει.

Ζητούμενο, ο ακριβής προσδιορισμός της ζημίας που θα επιφέρει η ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή», προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κεφαλαιακές ανάγκες για την ενοποιημένη οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση και την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας «ανεβαίνουν» κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και ζητούμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των μετόχων είναι τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει η κάθε πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά Thrivest Holdings (συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου) προτίθεται να επενδύσει περί τα 200 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας αυξημένο πλειοψηφικό ποσοστό στην ενοποιημένη τράπεζα, της τάξεως του 58%. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ –υπολογίζεται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ– θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, το πλειοψηφικό ποσοστό της Thrivest Holdings θα προκύψει σε δεύτερη φάση μετά την ενεργοποίηση των warrants και θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας των μετόχων που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη της εβδομάδας. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στα 200 εκατ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει η πλευρά Εξάρχου εξετάζεται να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές, χωρίς ακόμη να έχουν κατονομαστεί. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, ενώ ο ΕΦΚΑ, που διατηρεί ποσοστό 7,6% στην Αττικής, υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχει με 40 εκατ. ευρώ. Ο άλλοτε ισχυρός μέτοχος της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ, έχει περιορίσει τη συμμετοχή του στο 4% σήμερα και εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει επίσης στη νέα ΑΜΚ.

Η ΤτΕ, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Αττικής, ζητάει «να προσκομιστεί άμεσα σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων των δύο τραπεζών τόσο επί της αρχής όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων». Η κατά τα φαινόμενα αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την εξυγίανση των δύο τραπεζών αποδίδεται στον υψηλό όγκο των κόκκινων δανείων που βαρύνουν την Attica Bank (ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ περίπου) σε συνδυασμό με αυτά της Παγκρήτιας (ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ) και τα οποία επιδιώκεται να ενταχθούν επίσης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Οπως μάλιστα προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Αττικής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων σε καθεστώς αθέτησης και «για να καθοριστεί ο στόχος σχετικά με τον βαθμό απομόχλευσης των κόκκινων δανείων και το εύρος των χαρτοφυλακίων που θα υπαχθούν στον “Ηρακλή” θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ των μετόχων το ύψος της ενδεχόμενης κεφαλαιακής στήριξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT