Η κόπωση της αγοράς εργασίας είναι ο νέος πονοκέφαλος της Fed

Η κόπωση της αγοράς εργασίας είναι ο νέος πονοκέφαλος της Fed

Υπάρχουν πλέον μόλις 1,2 αγγελίες για κάθε άτομο που αναζητεί εργασία, αναλογία που παραπέμπει στα προ πανδημίας επίπεδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για τους Αμερικανούς εργαζομένους, καθώς η αγορά εργασίας χάνει τη δυναμική της. Λιγότερες θέσεις εργασίας ανοίγουν φέτος και οι εργαζόμενοι παραιτούνται λιγότερο, με την ανεργία να αυξάνεται. Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τον στόχο του 2%, υπάρχει φόβος πως οποιαδήποτε περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών εργασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

Η έρευνα Job Openings and Labor Turnover Survey, γνωστή ως JOLTS, έδειξε τον περασμένο μήνα ότι οι συνολικές καταχωρίσεις για θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Απρίλιο στα 8,1 εκατ., χαμηλό τριετίας. Αυτό είναι λιγότερο από 1/3 από το ανώτατο όριο των 12,2 εκατ. που επιτεύχθηκε το 2022, όταν οι εργοδότες αγωνίζονταν να συμβαδίσουν με την αύξηση της ζήτησης αφού η οικονομία άνοιγε ξανά. Υπάρχουν τώρα μόλις 1,2 αγγελίες για κάθε άτομο που αναζητεί εργασία, παρόμοια με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Το ερώτημα που θέτουν τώρα ορισμένοι οικονομολόγοι είναι εάν η αγορά είναι επίσης πιο ευάλωτη σε ύφεση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, μίλησε πρόσφατα για ένα πιθανό «σημείο καμπής», όπου περαιτέρω χαλάρωση στη ζήτηση για εργαζομένους θα οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία και όχι απλώς σε λιγότερες θέσεις εργασίας. Διαφορετικοί δείκτες, ωστόσο, στέλνουν προς το παρόν αντικρουόμενα σήματα. Από τη μία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργοδότες έχουν προσθέσει 248.000 θέσεις εργασίας τον μήνα μέχρι στιγμής φέτος κατά μέσον όρο, ρυθμός που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ίσως εν μέρει λόγω της αύξησης της μετανάστευσης. Ομως το ποσοστό ανεργίας –που προέκυψε από έρευνα σε νοικοκυριά αντί για επιχειρήσεις– αυξήθηκε στο 4% τον Μάιο, από το 3,4% πέρυσι.

Αυτό που κάνει τη στιγμή ακόμη πιο κρίσιμη για τη Fed είναι ότι οι απώλειες στην αγορά εργασίας μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα, αμέσως μόλις ξεκινήσουν. Η ανεργία αυξήθηκε σταδιακά από 4,4% τον Μάρτιο του 2007 σε 5,1% ένα χρόνο αργότερα, καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Καθώς επικράτησε ύφεση, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 7,3% μέχρι το τέλος του 2008, πριν εκτοξευθεί στο 10% το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής, οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών παρέμειναν σταθερά στα δεδομένα. Αλλά το σκηνικό έχει σαφώς αλλάξει. Οι εργοδότες, λόγου χάρη, έχουν σταματήσει να προσφέρουν τα κίνητρα που παρείχαν για νέες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια. «Ηταν σαν να λένε, τι μπορούμε να κάνουμε για να προσελκύσουμε την προσοχή των εργαζομένων; Τώρα είναι σαν να επιστρέφουμε στη βασική αμοιβή», εξηγεί η Μπέκι Φράνκιβιτς, από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωπικού ManpowerGroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT