Ο «θησαυρός» των ακινήτων του ΕΚΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωράει σε διαγωνισμούς για την αξιοποίηση τριών ιστορικών κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Τρία εμβληματικά και ιστορικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου των κληροδοτημάτων του αναμένεται να προωθήσει προς αξιοποίηση το προσεχές διάστημα το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Πρόκειται για δύο κτίρια στο κέντρο της Αθήνας κι ένα ακόμη στον Πειραιά, για τα οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της θέσης και του χαρακτήρα τους, αλλά και εξαιτίας του ιστορικού χαρακτήρα τους.

Συγκεκριμένα, προς αξιοποίηση οδεύει το ακίνητο του ΕΚΠΑ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, όπου στο παρελθόν φιλοξενούνταν το ξενοδοχείο Grand Hotel Majestic, ένα κτίριο που περικλείεται από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 11, Σατωβριάνδου και Δώρου, όπως επίσης και ένα διώροφο κτίριο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, που έχει διατηρητέο χαρακτήρα και έχει ανακηρυχθεί (όπως και το ακίνητο στην Πανεπιστημίου 53) σε έργο τέχνης.

Ο «θησαυρός» των ακινήτων του ΕΚΠΑ-1

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία ώστε να προκηρυχθούν πλειοδοτικοί διαγωνισμοί μακροχρόνιας εκμετάλλευσης. Με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από πλευράς σχεδιασμού, για τα ακίνητα αυτά έχουν προκριθεί κυρίως χρήσεις ξενοδοχείων, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό για τους ενδιαφερομένους, όπως συμβαίνει π.χ. σε αντίστοιχους διαγωνισμούς άλλων φορέων. Οπως σημειώνει στην «Κ» η κ. Αγγελική Παπαζάχου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων του ΕΚΠΑ, «μόλις η διοίκηση του Πανεπιστημίου δώσει τη σχετική έγκριση μετά την εξέταση των φακέλων, θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι ανάδοχοι και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ακίνητα απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες αναπαλαίωσης και ανακατασκευής, με το σχετικό κόστος να αναλαμβάνεται από τον ιδιώτη, που θα επιλεγεί στο πλαίσιο των σχετικών διαγωνισμών.

Ολα τα ακίνητα αποτελούν κληροδοτήματα ευεργετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου αποτελεί κληροδότημα του Αντωνίου Παπαδάκη. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (1900) και είναι συνολικής επιφανείας 3.574 τ.μ. Μέχρι το 1967 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο (Majestic), όντας χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Ο Αντώνιος Παπαδάκης (1810-1878) διετέλεσε ταμίας της εν Αθήναις Κεντρικής Επιτροπής του Κρητικού Αγώνος, σύμβουλος πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την αναδιοργάνωση του Πτωχοκομείου Αθηνών. Το κληροδότημα Αντ. Παπαδάκη χορηγεί ετησίως 126 υποτροφίες σε φοιτητές όλων των σχολών και τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου, ο Αντ. Παπαδάκης είχε κληροδοτήσει, μεταξύ άλλων, το κτίριο που στεγάζει την Πανεπιστημιακή Λέσχη στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους 15, δύο εμπορικά κτίρια στην οδό Αιόλου 42-44 και στην οδό Ευριπίδου 14, όπως επίσης και ακίνητο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου 129 και Βασ. Γεωργίου στον Πειραιά.

Ο «θησαυρός» των ακινήτων του ΕΚΠΑ-2
Το ακίνητο στην οδό Πατησίων 11, επιφανείας 2.180 τ.μ., χρήζει εκτεταμένων επισκευών, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω του σημείου και των συνεργειών που δημιουργούνται με το γειτονικό Μινιόν.

Ενα ακόμη σημαντικό ακίνητο, λόγω της θέσης του, καθώς είναι όμορο του Μινιόν κτίριο επί της οδού Πατησίων 11, είναι κληροδότημα της Σοφίας Σαριπόλου. Πρόκειται για ένα ακίνητο επιφάνειας 2.180 τ.μ., προϊόν συνένωσης δύο κτισμάτων, που αποτελούνταν από εννέα ισόγεια καταστήματα. Το κτίριο χρήζει εκτεταμένων επισκευών, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται και των συνεργειών που δημιουργούνται με το γειτονικό Μινιόν, που πρόκειται να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του έτους, φιλοξενώντας γραφεία (Inditex, ΔΕΗ) και το κατάστημα «ναυαρχίδα» του ομίλου Inditex (Zara, Bershka κ.τ.λ.) στην ελληνική αγορά.

Η Σοφία Σαριπόλου (1916-1963) ήταν μοναχοκόρη του συνταγματολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Ν. Σαριπόλου (1876-1944) και της Ευδοκίας Γ. Μ. Βικέλα και εγγονή του καθηγητή Νικολάου Ι. Σαριπόλου (1817-1887), πρώτου Ελληνα συνταγματολόγου. Το κτίριο της οδού Πατησίων δόθηκε στο ΕΚΠΑ για να αποτελέσει κληροδότημα που θα φέρει το όνομά της. Οι τόκοι του κληροδοτήματος θα χρησίμευαν για να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό άριστοι, άποροι, φοιτητές της Φιλολογίας ή θα τους βοηθούσαν να εκδώσουν κάποιο βιβλίο τους.

Ιστορικού χαρακτήρα είναι και το κληροδότημα του Αριστοτέλη Τοπούζογλου, στη συμβολή των οδών Ακτής Μιαούλη 13, Μπουμπουλίνας 1 και Αγ. Σπυρίδωνος, που κατασκευάστηκε το 1872. Το κτίριο των 2.200 τ.μ. λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Ο Αρ. Τοπούζογλου κληροδότησε το ακίνητο στο ΕΚΠΑ μετά τον θάνατό του το 1981.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT