Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης B. Σμπώκος

Υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Ο Γιάννης B. Σμπώκος, ένας εκ των βασικών θεμελιωτών της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, o οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας εν γένει, έφυγε ήσυχα από τη ζωή την 1η Ιουλίου. Ο ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Phaea άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών. Αφήνει πίσω του τις δύο κόρες του, Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, που έχουν ήδη από καιρό αναλάβει τις εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου, και βαριά παρακαταθήκη για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού.

Ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Σμπώκος, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα των υπηρεσιών και έμφαση στη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών. Οραματίστηκε έναν τουρισμό που ως επίκεντρο έχει τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, δημιουργώντας μια από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές εταιρείες όχι μόνον της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, τη Sbokos Hotel Group, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Phaea. Οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες λειτούργησε διαχρονικά του επέτρεψαν να κάνει πραγματικότητα τους στόχους του και τις προτεραιότητές του, οι οποίες αργότερα άρχισαν να υιοθετούνται και από άλλους μεγάλους πρωτοποριακούς ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους.

Λειτουργούσε με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και εντέλει της χώρας, και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Υπήρξε επίσης σημαίνον μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η Hellenic Seaways, η Minoan Lines, η AirGreece αλλά και η Forthnet, οι οποίες συνέβαλαν στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού αλλά και της οικονομίας της Ελλάδας. Παράλληλα υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα την τοπική αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου αλλά και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του Ηρακλείου της Κρήτης, προωθώντας ενεργά την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου. Παντρεμένος με την Ελένη Καπαρουνάκη, αγαπημένη σύντροφο της ζωής του από τα χρόνια του γυμνασίου, απέκτησε δύο κόρες, την Αγάπη και την Κωστάντζα Σμπώκου, οι οποίες και του χάρισαν τέσσερα εγγόνια. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στον Ι. Ν. Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να ενισχύσει το έργο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Οι πρόεδροι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece επί τη αγγελία του θανάτου του με κοινή ανακοίνωσή τους αποχαιρέτισαν με τιμές τον Γιάννη Σμπώκο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στο προσωπικό των επιχειρήσεων του εκλιπόντος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους σημαντικότερους Κρητικούς ξενοδόχους με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού κρητικού τουρισμού», ο οποίος «υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια τον κλάδο επί δεκαετίες». Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και γίνονται από σειρά φορέων αλλά και προσωπικότητες του κρητικού και εν γένει του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας μετά την είδηση του θανάτου του μεγάλου αυτού Ελληνα επιχειρηματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT