Τουρκία: Μικρή μείωση του πληθωρισμού

Τουρκία: Μικρή μείωση του πληθωρισμού

Σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 72,6% τον Ιούνιο από 75% που «έτρεχε» τους προηγούμενους μήνες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ελαφρά αποκλιμάκωση για πρώτη φορά μετά οκτώ μήνες φαίνεται πως σημειώνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία δίνοντας, έτσι, μια ανάσα στον τουρκικό πληθυσμό που κυριολεκτικώς αγωνίζεται να επιβιώσει όταν τους προηγούμενους μήνες οι τιμές αυξάνονταν με ρυθμό 75%. Η εγχώρια ζήτηση αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε οριακά στο 72,6% τον Ιούνιο. Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομολόγων του Bloomberg που θεωρούν επίσης ότι σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ήταν 2,2%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι πως αυτή είναι η αρχή μιας ραγδαίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και συνέπεια της επιθετικής στροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Τράπεζα της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο. Με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων το κόστος του δανεισμού στη γειτονική χώρα έφτασε να ανέρχεται στο 50% από μόλις 8% που ήταν τον Μάιο του 2023. Και πάλι, πάντως, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα είναι σαφώς υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 38%, αν και θα έχει προηγηθεί ραγδαία πτώση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οπως σχολιάζει ο Μουχαμέτ Μερκάν, οικονομολόγος της ING Bank, «η επιδείνωση στο μέτωπο των τιμών και ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών είναι σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός σε επίπεδα κάτω του 42% όπως είναι το ανώτατο όριο των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά κάθε δυσάρεστη εξέλιξη στα οικονομικά της Τουρκίας καθώς έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στα περιουσιακά στοιχεία της γειτονικής χώρας. Μόνον μέσα στον Μάιο εισέρρευσαν 6,5 δισ. δολ. στα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου στο νόμισμα της χώρας, ενώ το χρηματιστήριο έχει συγκεντρώσει κέρδη 40% από την επανεκλογή του Ερντογάν. Οι περισσότεροι επενδυτές εμπιστεύονται τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών πως οι τιμές θα υποχωρήσουν ραγδαία στα τέλη του έτους. Οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε ομόλογα του τουρκικού δημοσίου και η άνοδος του χρηματιστηρίου δεν βοηθούν, πάντως, τα τουρκικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων καθιστούν ακριβότερα τα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT