Ξεκινάει στις ΗΠΑ πρόγραμμα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού στα μικροτσίπ

Ξεκινάει στις ΗΠΑ πρόγραμμα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού στα μικροτσίπ

Στόχος, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού στην αμερικανική βιομηχανία επεξεργαστών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε χθες σε εφαρμογή πρόγραμμα ανάπτυξης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποκλειστικά για τον κλάδο των μικροτσίπ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού που αποτελούν κίνδυνο για την εγχώρια παραγωγή μικροεπεξεργαστών. Το εν λόγω πρόγραμμα περιγράφεται ως μια συμμαχία εταίρων για το εργατικό δυναμικό και θα χρηματοδοτηθεί από τμήμα των 5 δισ. δολ. ομοσπονδιακών κεφαλαίων που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας Ημιαγωγών. Πρόκειται να χορηγήσει εγγυήσεις σε 10 προγράμματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού με προϋπολογισμό από 500.000 δολ. έως 2 εκατ. δολ.

Τα χρήματα θα προέλθουν από τα κεφάλαια του νομοσχεδίου για τα μικροτσίπ και την επιστήμη, που ψήφισε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, όταν δέσμευσε 39 δισ. δολ. σε εγγυήσεις για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών συν άλλα 11 δισ. δολ. για την έρευνα και ανάπτυξη των μικροεπεξεργαστών. Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν υπερδεκαπλάσια ποσά αυτών των κεφαλαίων, ανταποκρινόμενες στα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Στελέχη της βιομηχανίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι καινούργιες βιομηχανίες κινδυνεύουν να αποτύχουν αν δεν γίνουν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι επιχειρήσεις της υπερδύναμης θα έχουν ελλείψεις 90.000 τεχνικών το 2030, όταν δηλαδή η χώρα σχεδιάζει να παράγει τουλάχιστον το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για τους μικροεπεξεργαστές, πριν από δύο χρόνια, πάνω από 50 περιφερειακά πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρωμένα στους μικροεπεξεργαστές. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών, αυτά προορίζονται για τις Intel Corp., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung Electronics Co. και Micron Technology, και όλα περιλαμβάνουν χρηματοδότηση από 40 έως 50 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Στο μεταξύ, χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που φέρουν τις κενές θέσεις να σημειώνουν εκ νέου άνοδο τον Μάιο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί στα 8,14 εκατ. από την προηγούμενη εκτίμηση για 7,92 εκατ., που ήταν και η χαμηλότερη των τελευταίων τριών ετών.

Ετσι ο αριθμός κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο, στοιχείο που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η Federal Reserve, βρίσκεται στο 1,2 και καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως υπάρχει «σημαντική» κίνηση προς μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT