Η ΙΚΕΑ επενδύει στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

Η ΙΚΕΑ επενδύει στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

Πρόκειται για εμπορικό κτίριο μεικτής χρήσης 92.000 τ.μ. που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2028

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο σουηδικός γίγαντας επίπλων και οικιακών ειδών IKEA πρόκειται να εγκαινιάσει το πρώτο του κατάστημα στη Νέα Υόρκη αφότου ανακοίνωσε μια συμφωνία για συνεπένδυση στην 5η Λεωφόρο, έναν από τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους στον κόσμο. Είναι η πιο πρόσφατη κίνηση σε μια διπλή στρατηγική της ΙΚΕΑ, η οποία θα στρέψει το ενδιαφέρον της από τα καταστήματα-αποθήκες εκτός πόλης σε αστικά κέντρα στην Ευρώπη, ενώ αναπτύσσει τεράστια έργα μεικτής χρήσης σε Κίνα και Ινδία. Προσφέρει επίσης τεράστια ώθηση στην Πέμπτη Λεωφόρο, η οποία, όπως πολλοί διάσημοι εμπορικοί δρόμοι σε όλο τον κόσμο, υπέστη πλήγμα μετά την πανδημία, καθώς εμβληματικές αλυσίδες την εγκατέλειψαν. Το έργο υλοποιείται από την Ingka Investments, τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Ingka, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των καταστημάτων ΙΚΕΑ παγκοσμίως και πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητα στην Πέμπτη Λεωφόρο, σε ένα «σημαντικό βήμα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου για την ενίσχυση της λιανικής παρουσίας του στο κέντρο της πόλης», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το νέο εγχείρημα της IKEA, το μεγαλύτερο στην εμβληματική λεωφόρο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, θα αποτελέσει ένα εμπορικό κτίριο μεικτής χρήσης 92.000 τ.μ. Ο πύργος καταστημάτων και γραφείων, μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Grand Central Station και το Bryant Park, αναπτύσσεται από την Extell Development Co. και έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2028. Η μετατόπιση της ΙΚΕΑ από τις τεράστιες μονάδες εκτός πόλης ξεκίνησε το 2019, όταν ο κολοσσός άρχισε να εστιάζει στο άνοιγμα καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις, όπως το Τόκιο, η Μαδρίτη, το Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στούντιο σχεδιασμού σε Βιέννη, Βαρκελώνη, Βερολίνο και Πράγα. «Η επένδυση στην Πέμπτη Λεωφόρο έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους καταναλωτές και διαδραματίζουμε ρόλο στη δημιουργία ισχυρών, βιώσιμων οικονομιών και επιχειρηματικών κοινοτήτων», δήλωσε ο Πέτερ βαν ντερ Πόελ, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments. Η Ingka Investments θα κατέχει το ένα τρίτο του μεριδίου στο έργο μαζί με τα «προτιμώμενα στοιχεία μετοχικού κεφαλαίου» και την πλήρη ιδιοκτησία του προνομιακού χώρου λιανικής όπου θα βρίσκεται το σημείο συνάντησης πελατών της ΙΚΕΑ. Η Extell θα κατέχει τα δύο τρίτα του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT