Οι βρετανικές εκλογές και η οικονομική σταθερότητα

Οι βρετανικές εκλογές και η οικονομική σταθερότητα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από οκτώ χρόνια, η Βρετανία διαχειριζόταν την αναπάντεχη απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η πολιτική αναταραχή και η οικονομική αβεβαιότητα που ακολούθησαν αύξησαν το ασφάλιστρο κινδύνου για τους επενδυτές στη χώρα. Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, οι ψηφοφόροι θα αντικαταστήσουν αύριο τους Συντηρητικούς, που κυβερνούσαν εκείνη την ταραγμένη περίοδο, με μια κεντρώα κυβέρνηση Εργατικών. Καθώς η Γαλλία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες εκλογές, η Βρετανία αρχίζει να μοιάζει με καταφύγιο σταθερότητας. Αυτό δίνει στον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ την ευκαιρία να εξαργυρώσει τη συγκυρία και να κάνει τη Βρετανία ξανά αξιόπιστη. Οι Συντηρητικοί άλλαξαν πέντε πρωθυπουργούς μέσα σε οκτώ χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφικής πρωθυπουργίας των έξι εβδομάδων της Λιζ Τρας, η οποία κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από τα εχέγγυα του κόμματος στην οικονομική διαχείριση. Εάν ο Στάρμερ εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Kοινοβούλιο και ολοκληρώσει τη θητεία του, θα είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός εδώ και δύο δεκαετίες που θα το καταφέρει.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Στάρμερ και η Ρέιτσελ Ριβς, η πιθανή υπουργός Οικονομικών του, έχουν θέσει την οικονομική σταθερότητα στον πυρήνα του μανιφέστου τους. Είναι γεγονός ότι η παραγωγικότητα της Βρετανίας υστερεί σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το Brexit έχει εισαγάγει νέες τριβές στις συναλλαγές με την Ε.Ε. Η πανδημία εκτόξευσε το χρέος του δημόσιου τομέα στο 100% του ΑΕΠ. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς υποφέρουν από χρόνια υποεπενδύσεων, ενώ δεν υπάρχει προοπτική πλήρους αναστροφής της οικονομικής ζημίας του Brexit. Ο Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ριβς δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, ενώ υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους εισοδήματος, επιχειρήσεων και πωλήσεων. Αυτό περιορίζει σοβαρά την ικανότητά της να αυξήσει τις δαπάνες.

Πολλοί επενδυτές στο Σίτι παραμένουν αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θα βοηθήσει τον πρώην δικηγόρο να λάβει μακροπρόθεσμες αποφάσεις και να αντισταθεί στην πίεση του κόμματός του για αύξηση των δαπανών. Η υπόσχεση σταθερότητας που προσφέρει η Βρετανία έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αλλαγές κατεύθυνσης αλλού. Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια περίοδο πολιτικών και οικονομικών αναταραχών μετά τη νίκη της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των εκλογών. Και ο Αμερικανός τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι φαβορί για τον Λευκό Οίκο. Για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, η Βρετανία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που, με βάση τα διεθνή πρότυπα, φαίνεται σχετικά λογική.

Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα: όταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το 2019, πολλοί περίμεναν ότι θα κυβερνούσε για μία δεκαετία. Αντεξε λιγότερο από τρία χρόνια. Μια σχετικά ανοιχτή οικονομία επίσης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτεθειμένη. Εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει γενικούς δασμούς 10% σε προϊόντα από τον υπόλοιπο κόσμο θα έπληττε και τη Βρετανία, η οποία αποστέλλει περισσότερο από το ένα πέμπτο των εξαγωγών της στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως, η βραδύτερη ανάπτυξη στη Γαλλία θα είχε συνέπειες στον πέμπτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου οι χώρες ανταγωνίζονται για επενδύσεις, η εικόνα έχει σημασία. Το δημοψήφισμα για το Brexit και οι πολιτικές μάχες που ακολούθησαν κατέστησαν τη Βρετανία το αστείο στις αίθουσες συνεδριάσεων σε όλο τον κόσμο. Εάν οι ψηφοφόροι είναι τώρα έτοιμοι να ανταμείψουν ένα κόμμα που υπόσχεται σταθερότητα, η Βρετανία μπορεί να ελπίζει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αν υποθέσουμε ότι ο Στάρμερ θα ξυπνήσει πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής, θα πρέπει να μπορεί να τη διεκδικήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT